Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Ivo Andrić nije dobio Nobelovu nagradu samo za roman “Na Drini ćuprija”

20/12/2016

Ivo Andrić bio je bosansko-hercegovački i jugoslovenski književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Na današnji dan, 10. decembra 1961. godine dobio je Nobelovu nagradu za književnost.

Ako biste pitali ljude oko vas skoro svi bi vam sa sigurnošću rekli da je Andrić nagradu dobio za roman “Na Drini ćuprija”. Međutim, to nije u potpuosti istina.

Naime, evo o čemu je reč.

Nobelov komitet je u slučaju Ive Andrića obrazložio da jugoslovenski pisac dobija priznanje za za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje“.

Ako pogledate obrazloženje Nobelovog komiteta u njemu se navode i analiziraju nekoliko Andrićevih djela “Na Drini ćuprija”, “Gospođica”, “Travnička hronika” koje inače mnogi nazivaju “Bosanska trilogija”.

Dakle Andrić nije dobio Nobelovu nagradu za konkretno djelo već za opus.

Besjedom „O priči i pričanju“ se 10. decembra 1961. godine zahvalio na priznanju. Andrić je novčanu nagradu od milion dolara dobijenu osvajanjem Nobelove nagrade u potpunosti poklonio za razvoj bibliotekarstva u Bosni i Hercegovini.

Komentari