Kultura

Novo saopćenje

Iz Muzeja ratnog djetinjstva demantovali ministra: “Plate od 5.000 KM su bruto, a ne neto”

17/09/2020

"Rat" saopćenjima između Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) i Muzeja ratnog djetinjstva se nastavlja.

Nakon što je Ministarstvo objavilo plaće direktora i ostalih uposlenika Muzeja, reagirali su iz te ustanove, tvrdeći da se radi o neistinama. Također najavljuju da će tužiti Ministarstvo zbog, kako su kazali, ugrožavanja imidža Muzeja.

Saopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti:

1. Nije tačno da Muzej ratnog djetinjstva nije opravdao utrošak sredstava za prošlu godinu. Muzej ratnog djetinjstva je opravdao utrošak sredstava, o čemu postoje dokazi, a nikad nijedna marka kantonalnog ili drugog budžetskog novca nije trošena za plate direktora ili izvršne direktorice Muzeja.

2. Na objavljenoj slici nije nikakva “platna lista” kako je navedeno, već planirani godišnji budžet koji je dostavljen Ministarstvu. U njemu se nalaze planirane bruto, a ne neto plate. To znači da nema govora o platama od 5.000+ KM kako je predstavljeno. U Muzeju ratnog djetinjstva nikad nije isplaćena pojedinačna mjesečna plata od preko 3.000 KM. Prosječna plata u Muzeju ratnog djetinjstva je oko 1.800 KM. Muzej ratnog djetinjstva zapošljava isključivo visokoobrazovan i stručan kadar i sretni smo da našem osoblju možemo ponuditi dobre uslove za rad.

3. Zloupotrijebljeni interni dokument iz aplikacije (nemamo problema s objavljivanjem istog, već sa malicioznom interpretacijom) je planirani godišnji budžet. Isti nikada ne bude potpuno ostvaren, a nekad ne bude ni 60% ostvaren. Tako naprimjer, direktor Muzeja ratnog djetinjstva nije imao nikakva primanja čak 5 mjeseci tokom 2017. godine, dok su primanja drugih uposlenika bila redovna, a projekti uspješno realizirani.

4. Iste ove neistine o Muzeju ratnog djetinjstva ministar Alikadić već je iznosio na službenim sastancima za šta postoje svjedoci. Zbog toga je svakako već u pripremi tužba protiv ministra Alikadića. Sada će MRD tužiti i Ministarstvo zbog objave neistina na zvaničnoj stranici.

5. Na sva primanja uposlenika Muzeja ratnog djetinjstva uredno su plaćeni svi porezi i doprinosi, a i pored toga smo predmet serijskih naručenih inspekcijskih posjeta. Muzej ratnog djetinjstva godišnje po različitim osnovama u budžet uplaćuje oko 200.000 KM. Inače, od osnivanja, Muzej 97 posto svog budžeta ostvaruje iz međunarodnih i vlastitih izvora, a tek oko 3% od svih nivoa vlasti u BiH.

Muzej ratnog djetinjstva sredstva pravda donatorima od kojih ih dobija, prolazi rigorozne provjere i revizije, i nikada nije imao problema sa bilo kakvim izvještavanjem i provjerama. Muzej ratnog djetinjstva nastavit će djelovati transparentno i u skladu s najvišim standardima, za šta je već dobio i neka od najznačajnijih međunarodnih muzejskih priznanja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.