Iz štampe izašla Sabrana djela Veselka Koromana

korman12

Sabrana djela Veselka Koromana u četiri knjige nedavno su objavile izdavačke kuće Art Rabic Sarajevo i Synospis (Sarajevo/Zagreb).

Riječ je o četiri opsežne knjige ovog hrvatskog i bosanskohercegovačkog pisca koje objedinjuju njegovo cjelokupno djelo i kompletnu bio-bibliografiju, kao i popis sve literature o djelu uglednog književnika.

Prva knjiga sadrži svu njegovu poeziju iz dvanaest pjesničkih knjiga, a druge tri knjige čine njegove proze: roman, igrokaz, novelete, prozni mikroeseji filozofske provenijencije, kritike i eseji, putopisi, članci, intervjui, pisma suvremenicima… Ukratko sve što je ovaj autor napisao i objavio u šezdesetak godina svojeg književnog rada i ukupnog kulturno-književnog angažmana.

Urednik sabranih djela je Željko Ivanković koji u izjavi za Fenu kaže da je Veselko Koroman (1934.) jedan od najznačajnijih hrvatskih i bh. književnika.

– I svakako je zaslužio da se njegovo književno djelo uobliči u sabrana djela. Ove četiri knjige, dakako, objedinjuju sve što je ovaj autor napisao. I tako se u ovim djelima na jednom mjestu može sagledati ne samo sveukupno djelo nego i iscrpna biografija, bibliografija i literatura vezana uz ovoga autora i njegovo djelo. Koroman naprosto ništa nije prepustio slučaju. Sad je na redu književna, književno-historijska i književno-teorijska recepcija ovoga djela u novom vremenu, novom čitanju i cjeline i pojedinih segmenata njegova djela u kontekstu i te njegove cjeline, ali i cjeline bh. i hrvatske književnosti. Promoviranjem ovih djela koje počinje u Sarajevu, a nastavlja se u Mostaru i Zagrebu nadam se da počinje i novo čitanje Koromana – kaže Ivanković.

Promocija Sabranih djela Veselka Koromana najavljena je za 21. mart u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.