prenos u tomislavgradu

Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji van Hrvatske ove godine “online”

narodna nosnja (1)

Prenos će biti emitiran na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu gdje je održano proslogodišnje takmičenje

Sedma revija i izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske održat će se online 10. jula u organizaciji Udruženja za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak” i Hrvatske matica iseljenika.

Budući djevojke ne mogu putovati zbog epidemije virusa covid-19, ovogodišnja revija i izbor održat će se uživo online 10. jula 2020. godina u 20 sati na YouTube kanalu, priopćeno je iz Udruge “Stećak”.

Prenos će biti emitiran na Trgu gange i hajdučke družine Mijata Tomića u Tomislavgradu gdje je održano proslogodišnje takmičenje s tim da će se sudionice koje se prijave za izbor direktno uključiti u prijenos i pozdraviti prisutne na Trgu i gledatelje na YouTube kanalu.

Na Trgu će zasjedati Prosudbena komisija koja će izabrati prvu i drugu pratilju i najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske za 2020. godinu.

Što se tiče nagrada, iz Udruge su informisali da će pobjednice dobiti lente i nagrade, replike tradicijskog nakita, kao i pobjednice u dosadašnjim takmičenjima koje će biti poslane poštom na kućnu adresu.

Na izboru mogu učestvovati djevojke hrvatskog porijekla od 18 do 30 godina koje do sada nisu učestvovale na ovom izboru, a za isto je potrebno poslati video zapis u nošnji u trajanju od minute i trideset sekundi do maksimalno 2 minute.

U videu se djevojke trebaju predstaviti, poželjno je i da kažu iz kojeg dijela Hrvatske ili BiH su njihovi preci, kao i druge podatke koje smatraju bitnim za svoje predstavljanje na ovom izboru.

Uz video zapis treba poslati i jedan portret u narodnoj nošnji gdje će se fotografija koristit za online izbor najfotogeničnije djevojke na Facebook stranici Udruge „Stećak“.

Sudionice ovogodišnjeg online izbora imat će pravo učestvovati na izboru iduće godine ili na nekom od budućih izbora, stoji u saopćenju Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini „Stećak“.

Cilj ovoga programa je susret i povezivanje Hrvata iz cijeloga svijeta u svrhu promicanja zajedničke tradicijske kulture, upoznavanje i pružanje potpore Hrvatima u Bosni i Hercegovini, posebno u jačanju i očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta.