Kultura

uspjeh domaćih autora

Izdavačka kuća Buybook: Više od pedeset naslova u 2019. godini

07/01/2020

Roman 'Schindlerov lift' Darka Cvijetića dobitnik je 'Kočićevog pera'. U izboru je i za književnu nagradu “Fric”, koja će treći put biti dodijeljena u januaru ove godine

Izdavačka kuća Buybook objavila je u 2019. godini više od pedeset naslova. Poseban uspjeh postigli su domaći autori, dobitnici istaknutih književnih nagrada. ‘Bukača’ Martine Mlinarević jedan je od najtraženijih domaćih naslova u prethodnoj godini.

Roman ‘Schindlerov lift’ Darka Cvijetića dobitnik je ‘Kočićevog pera’. U izboru je i za književnu nagradu “Fric”, koja će treći put biti dodijeljena u januaru ove godine.

Roman ‘Kintsugi tijela’ Senke Marić dobitnik je nagrade ‘Meša Selimović’ za najbolji roman objavljen u 2018. godini na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Autor zbirke ‘Nestorov pehar’ Asmir Kujović, dobitnik je nagrade ‘25. novembar’. Ta zbirka je proglašena knjigom godine.

U bliblioteci ‘Nulta stvarnost’ koju uređuje književnik Faruk Šehić objavljen je roman ‘Uhvati zeca’. To je prvijenac autorice Lane Bastašić, koji je preveden na devet jezika.

Na poziv Izdavačke kuće ‘Buybook’ turski nobelovac Orhan Pamuk gostovao je u Sarajevu. U javnom razgovoru s direktorom ‘Buybooka’ Damirom Uzunovićem osvrnuo se na književni rad. Prisustvovao je i premijeri predstave ‘Snijeg’, nastale prema njegovom istoimenom romanu.

– Tom prilikom objavljeno je reizdanje njegovog romana ‘Muzej nevinosti’ koje u epilogu ‘O ljubavi i Muzeju’ sadrži autorov odgovor na pitanje koje mu čitaoci najčešće postavljaju ‘Gospodine Orhane, jeste li vi Kemal?’, kao i priču o stvarnom Muzeju nevinosti otvorenom četiri godine nakon objavljivanja romana – navode iz IK ‘Buybook’.

U prethodnoj godini objavljen je roman ‘Bjeguni’, dobitnice Nobelove nagrade za književnost Poljakinje Olge Tokarczuk. Objavljen je i roman ‘Bog malih stvari’ indijske spisateljice Arundhati Roy, koji joj je prije dvadeset i dvije godine osigurao nagradu ‘Booker’.

U protekloj godini objavljena su i dva romana Elif Safak, jedne od najčitanijih autorica današnjice – ‘Vašljiva palača’ i ‘10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu’.

U istom periodu objavljeni su i romani francuskog autora Michela Houellebecqa – ‘Serotonin’ i ‘Platforma’, te ‘Klinasto pismo’ i reizdanje romana ‘Kuća imama’ Kadera Abdolaha koji je otvorio prošlogodišnji, četvrti po redu, Internacionalni festival književnosti ‘Bookstan’.

U IK ‘Buybook’ izdvajaju i zbirku ‘Večer u raju’ Lucije Berlin čije su tek posthumno objavljene knjige dospjele na vrh liste bestselera New York Timesa, te roman ‘Vernon Trodon’, prvi dio književne trilogije autorice Virginie Despentes.

Među novitetima iz 2019. godine su i romani ‘Sreća’ i ‘Možda Easther’ suvremenih autorica Aminatte Forne i Katje Petrowskaje.

Među naslovima domaćih autora izdvajaju knjigu ‘Moji roditelji: Uvod’ Aleksandra Hemona, “Kraljevi i kraljice Bosne” ilustratora Emira Durmiševića, „Plastelinci“ Nenada Veličkovića.

Osim romana, zbirki priča i ilustriranih knjiga za mlađe čitaoce spomenuli su i zbirku poezije “Kavalov jek” Srđana Sekulića i “Nesvrstane pjesme” Mehmeda Begića.

– Iza nas su i opsežne biografije – “Muhammed Ali: Životna priča”, Thomasa Hausera nastala kao rezultat autorovog novinarskog iskustva i poznanstva s tom legendom, te ‘U požaru svjetova. Ivo Andrić: Jedan evropski život’, biografija nobelovca Ive Andrića – navodi se.

Izdavačka kuća ‘Buybook’ i ove godine bila je jedan od izlagača na zagrebačkom sajmu knjiga Interliber. Izlagali su i na beogradskom sajmu, kao jedan od članova Zajednice izdavača/nakladnika iz Bosne i Hercegovine. Godinu su, kako navode, završili tradicionalnom književnom manifestacijom ‘Noć knjige’ koju organiziraju na rođendan, 26. decembra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.