autora Seada Čerkeza

Izložba “Akvareli i arabeskne slike” u srijedu u Mostaru

čerkez

Čerkez je temperamentni umjetnik sklon neprestanim traganjima za novim oblicima, ali i sadržajima

Izložba pod nazivom “Akvareli i arabeskne slike” autora Seada Čerkeza bit će otvorena u mostarskom Centru za kulturu u srijedu, 10. marta , u 19 sati.

Sead Čerkez rođen je u Foči, 1948. godine. Diplomirao je likovnu umjetnost na Pedagoškoj akademiji u Sarajevu, član je ULUBIH-a i ULUPUBIH-a.

Ovaj je autor do sada imao više od 80 samostalnih izložbi, a izlagao je u svim državama u regiji, te u Italiji, Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj, Turskoj i Engleskoj.

Na svojim akvarelima Čerkez postiže visok stupanj uzajamnosti motiva i cjelokupnog interpretativnog kruga kako elemenata tako i atmosfere. Kompozicije objedinjuju prozračnost i virtuoznost tehnike; detalji su veoma istaknuti i precizno likovno notirani, navode iz Centra za kulturu Mostar.

Čerkez je temperamentni umjetnik sklon neprestanim traganjima za novim oblicima, ali i sadržajima. Njegovo poznavanje vještine likovne interpretacije omogućuje mu da se iskaže u različitim vidovima i kroz mnogostruke konotacije. Sva ta njegova istraživanja, ipak niču iz neosporne veze za prirodu i specifične vizualne manifestacije narodnog duha.

Posebno su zanimljive njegove arabeskne slike. Ovaj je umjetnik inspiriran orijentalnim zidnim slikarstvom, te u duhu klasične islamske kaligrafije i ornamentike ljepotom prirode boji šareni svijet mahala i starih bosanskih kuća, ističe se u najavi izložbe.