Kultura

autor Džeko Hodžić

Izložba “Apokalipsa” 5. marta u Gradskoj galeriji Collegium artisticum Sarajevo

02/03/2020

Svečano otvaranje izložbe u Sarajevu bit će održano u četvrtak, 5. marta sa početkom u 19.30 sati, a izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta

Istaknuti bosanskohercegovački umjetnik i akademski slikar Džeko Hodžić u povodu svog 70. rođendana ove godine organizuje niz samostalnih izložbi pod zajedničkim nazivom „Apokalipsa“.

Džeko Hodžić, rođen u 1950. godine u Godijevu kod Bijelog Polja (Crna Gora), nakon izložbe u okviru Festivala „Sarajevska zima“, koja će u galeriji Collegium artisticum u Sarajevu biti otvorena 5. marta, svoj veliki ciklus radova predstavit će u Podgorici u mjesecu maju, te Tuzli i Bihaću u oktobru i novembru.

Publika će imati priliku na jednom mjestu vidjeti tri grandiozna triptiha, od kojih su dva, „Apokalipsa I“ i „Apokalipsa II“, proteklih godina bila prezentovana javnosti, prvi u Historijskom muzeju 2016. godine a drugi u Vijećnici 2017. Triptih „Apokalipsa III“, kao i niz radova manjeg, galerijskog formata, među kojima i same po sebi izuzetno interesantne i intrigantne popratne skice i studije za ciklus „Apokalipsa“, po prvi put će biti predstavljeni javnosti.

Svečano otvaranje izložbe u Sarajevu bit će održano u četvrtak, 5. marta sa početkom u 19.30 sati, a izložba će za posjetioce biti otvorena do 25. marta.

Press konferencija povodom izložbe bit će održana 4. marta u 11 sati u prostorijama galerije Collegium artisticum (Terezije bb, Centar Skenderija).

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.