25. novembra

Izložba Arhiva Federacije BiH u povodu Dana državnosti BiH

izlozba dan drzavnosti AA (1)

Izložba se sastoji od 18 arhivskih panoa, a prilikom njene izrade korištena je arhivska građa (fondovi, zbirke, novine, časopisi i službena glasila), koja se čuva u Arhivu Federacije BiH.

U povodu obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u srijedu otvorena izložba „Dan državnosti Bosne i Hercegovine – iz fundusa Arhiva Federacije“, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložbu, čiji je autor direktor Arhiva FBiH Admir Hadrović, u prostorijama Bošnjačkog instituta – Fondacije Adil Zulfikarpašić svečano je otvorila potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović.

Cilj izložbe je poređenje obilježavanja Dana državnosti BiH u predratnom sa obilježavanjem praznika u ratnom i postratnom periodu, kao i njegovanje kulture sjećanja građana Bosne i Hercegovine, te ukazivanje mladim generacijama na važnost i značaj 25. novembra u našoj bogatoj historiji.

Ceremonija otvorenja izložbe počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine.

Direktor Arhiva FBiH Hadrović tokom obraćanja kazao je kako se na izložbi mogu vidjeti dokumenti koji govore na koji način se Dan državnosti BiH obilježavao u različitim vremenskim razdobljima.

“U periodu nakon Drugog svjetskog rata su to dokumenti koji mahom govore o obilježavanju Dana državnosti na prostoru cijele teritorije Bosne i Hercegovine. To su dokumenti o obnovi i izgradnji ratom razrušene zemlje”, rekao je Hadrović, podsjećajući kako su na 25. novembar otvarane fabrike, putevi, stambeni objekti, škole, podizani spomenici, održavani razni kulturni i sportski sadržaji.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović podsjetila je kako je BiH 1943. godine obnovila svoju državnost, te naglasila kako je država nakon toga prolazila kroz izazovne periode, sve do danas.

“Agresija na BiH 1992. godine pokazala je šta znači biti patriot, šta znači voljeti ovu državu i boriti se za nju. Zahvaljujući patriotama mi smo uspjeli odbraniti našu državu”, kazala je Mahmutbegović.

Izložba se sastoji od 18 arhivskih panoa, a prilikom njene izrade korištena je arhivska građa (fondovi, zbirke, novine, časopisi i službena glasila), koja se čuva u Arhivu Federacije BiH. Na izložbi su prezentovani dokumenti koji govore o obilježavanju 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u različitim vremenskim razdobljima od 1943. do 2013. godine, to jest periode nakon Drugog svjetskog rata i Odbrambeno-oslobodilačkog rata (1992-1995. godine), kao i postratni period.

Ceremoniji otvorenja izložbe u prostorijama Bošnjačkog instituta, gdje će ostati postavljena narednih sedam dana, prisustvovao je direktor Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića Faris Gavrankapetanović, uposlenici Arhiva Federacije i brojni građani.