Izložba “Arktičke sudbine” priča o kulturi koja je u opasnosti (FOTO)

Arkticke sudbine (2)

Povodom 129. godine Zemaljskog muzeja Bosne u Hercegovine, večeras je u etnološkom odjeljenju Muzeja otvorena izložba fotografija “Arktičke sudbine” francuskog autora Nicolasa Mingassona. Izložba je realizirana uz podršku Francuskog instituta u BiH.

Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini Claire Bodonyi na otvorenju je kazala da je izložba već predstavljena u Parizu, u Muzeju čovjeka, najvećem francuskom muzeju antropologije.

Tamo je ove fotografije vidio veliki broj ljudi iz BiH koji žive u Francuskoj, dodala je ambasadorica naglašavajući saradnju Ambasade u Sarajevu i Zemaljskog muzeja BiH.

Eksponati su 70 fotosa s prizorima iz života arktičkog čovjeka, odnosno kulture u opasnosti, po riječima francuske ambasadorice.

Autor fotografija Mingasson je rekao da izložbom želi prikazati svakodnevni život naroda Dolgana u svoj njegovoj raznovrsnosti, pokazati tradiciju tog naroda i prilagođavanje modernim vremenima, stariju populaciju vezanu za njihova sela, njihovu djecu i unuke čiji pogled sve više privlači jug i koji vlastitu budućnost zamišljaju daleko od zavičaja.

Dolgani iz sjevernog Taymyra su jedna od najizolovanijih zajednica na ruskom Arktiku.

Iako je većina tog naroda koji se bavi uzgojem sobova odavno prihvatila ‘sjedilački’ način života, neke porodice su ostale nomadski stočari i žive u skladu sa sezonskim kretanjima stada.

Izvan regije se vrlo malo zna o tim ljudima koji potiču s krajnjeg sjevera Rusije.

Dolgani se moraju nositi ne samo s ekstremnim vremenskim uslovima na Arktiku, već i s činjenicom da su daleko od administrativnih centara, kazao je između ostalog autor fotografija.

Otvorenju izložbe, kao i ostalim večerašnjim sadržajima u Zemaljskom muzeju biH, upriličenim povodom 129. rođendana te institucije kulture, prisustvovao je veliki broj posjetilaca.