mostar

Izložba banjalučkog slikara Duška Bojanića u Galeriji Rondo

Izložba banjalučkog slikara Duška Bojanića u Galeriji Rondo

Mostarskoj publici Bojanić će se predstaviti s dvadesetak radova iz 2018. rađenih u tehnici uljni pastel

Izložba akademskog slikara iz Banje Luke Duška Bojanića pod nazivom “Ispod lijevog krila anđela” održat će se u utorak, 21. septembra, u Galeriji Rondo, s početkom od 20 sati.

Mostarskoj publici Bojanić će se predstaviti s dvadesetak radova iz 2018. rađenih u tehnici uljni pastel.

Radovi tematiziraju motive interijere pomno dočarane atmosfere te motive prirode i geometrijske kompozicije na tragu modernističkih likovnih izraza s akcentom na crtež kao okosnicu slike, saopćeno je iz Kosače.

Duško Bojanić rođen je 18. augusta 1985. u Banjoj Luci.

Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Banjoj Luci 2016. godine u klasi profesorice Jelene Karišik, ugledajući se na Sokić, Ćelića, Kandinskog, Miroa i Monea. Inspiraciju za svoje stvaralaštvo pronalazi u svakodnevnom okruženju u kojem kroz geometrijske i organske dijagrame realnost transponira u likovni jezik koji ima polazište u modernističkim pravcima dvadesetog vijeka.

U procesu stvaranja slike, prvenstveno koristi crtaće tehnike: uljani pastel, ugalj i olovke u boji, dok nadograđivanje i raslojavanje likovnih elemenata postiže njihovim kombiniranjem. Bojanića karakterizira predilekcija za apstraktni ekspresionizam u slikarstvu. Istovremeno, posvećen je i heraldici, grafici, kaligrafiji, veksilologiji i etnografskoj tekstilnoj umjetnosti.

Djela Duška Bojanića izložena su u muzejima, univerzitetima, privatnim kolekcijama ili su objavljena u publikacijama organizacija kao što su Europski savjet za nadarene. Art ambasador je UNESCO kluba na Univerzitetu Sorbona u Parizu, stoji u saopćenju.