Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Baština i budućnost” na Luledžinom trgu i u Galeriji IPC

sarajevska_zima_spahic_2

Izložba “Baština i budućnost” bit će upriličena večeras na Luledžinom trgu i u Galeriji IPC, od 18.30 sati, u okviru Prvog festivala građana GRAD.

Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić će tom prilikom promovisati novo ime: Galerija IPC – Magaza “Troja vrata”.

Svečanost otvaranja vrata bit će praćena sjećanjima na povijest magaza koje su postojale u prostoru IPC galerije. To će ujedno simbolički najaviti gostovanje Prvog festivala građana GRAD u Banjoj Luci, Brčkom, Mostaru, Travniku, Tuzli, Trebinju, Visokom i Bihaću, kao i u Vilniusu, Bruxellesu, Šangaju, Seulu, Rimu, Pragu, Parizu i Sofiji.

Na Prvom festivalu izlagali su: Mensur Porović, Dalila Karić-Hadžiahmetović, Dalila Manso, Esad Lukač, Kemal Hadžić, Dženat Dreković i Grupa Trio.

Umjetnik Zoran Živković je darovao mapu grafika koja je zajedno s knjigama i plakatima Festivala Sarajevska zima bila izložena u Galeriji IPC, zajedno s radovima Bojana Brecelja, Dejana Vekića, Milomira Kovačevića i Edina Numankadića.

Prezentirani su i plakati s izložbe Welcome Home, čitana su pjesme iz antologije poezije “Harfa” Međunarodnog centra za mir i sevdalinke sa plakata Mile Melank iz projekta Sevdalinke i sehare.

U okviru Festivala prikazana je video prezentacija Sarajevo National Concert Hall kao i dio nacrta Rimske fontane. Predmete iz svojih zbirki predstavili su kazandžije Ismet Huseinović i Alagić iz Kazandžiluka 20.