Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Crna Gora

Izložba bh. grafičke dizajnerice Nine Knežević

nina knezevic – izlozba

Izložbu u Galeriji Centar u Podgorici posjetioci će moći pogledati do 27. januara 2019. godine

Izložba “Book covers“ bosanskohercegovačke grafičke dizajnerice Aleksandre Nine Knežević otvorena je u posljednjim decembarskim danima u Centru savremene umjetnosti Crne Gore i njegovoj galeriji “Centar“.

Postavku izložbe čine naslovnice za knjige koje su nastale posljednjih desetak godina rađene za izdavačke kuće u BiH i regionu, ali i naslovnice knjiga koje su otkupili strani izdavači, a prethodno su objavljene u izdavačkoj kući Buybook (Sarajevo-Zagreb).

Nina Knežević koja trenutno na magistarskim studijima na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu istražuje istorijat knjiga, naslovnica te, kako kaže, razmišlja o budućnosti knjige, ističe da je posljednjih godina razvoj tehnologije pomogao i bržu produkciju knjiga, tako da je ubrzan sam proces nastanka knjige, što dovodi do masovne produkcije i ovog medija, koji počinje da se utrkuje i sa ostalim komercijalnim proizvodima.

-Pojavila se i digitalna forma knjige, a meni lično, puno je draža knjiga kao posebno oblikovan umjetnički predmet, gdje uživam u strukturi i mirisu papira i osjećam njenu toplinu – rekla je Knežević.

Nina Knežević je prije desetak godina, ako već ne i više, počela raditi naslovnice za Buybook, najznačajnijeg bh. knjižnog izdavača. Ali umjesto da montira tuđa slova po kupljenim ili ukradenim fotografijama, ona je odlučila da sve radi sama. Vrlo često sama crta slova, ili izrađuje vlastite fontove, a naslovnu stranicu knjige dizajnira, kreira, slika otprilike onako kako se izrađuju slike. Svaki je element tu njezin. Ako, međutim, i nije njezin, upotrijebljen je kao oblik ili sadržaj kojim ona manipulira u svom radu, a ne kao gotov element u dizajnu – napisao je između ostalog književnik Miljenko Jergović.

Izložbu u Galeriji Centar u Podgorici posjetioci će moći pogledati do 27. januara 2019. godine.

Radovi Nine Knežević odlikuju čistom i savremenom idejom, jednostavno komuniciraju internacionalnim vizuelnim jezikom, a predstavljeni su kroz razigranu tipografiju i ilustraciju.

Aleksandra Nina Knežević diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti na odsjeku za grafički dizajn. Za svoj rad primila je brojna međunarodna priznanja i nagrade, a radovi su objavljivani u mnogim časopisima specijalizovanim za umjetnost i dizajn.

Nina Knežević je 2010. godine uvrštena među 200 najboljih svjetskih ilustratora (Luerzer’s Archive: 200 Best Illustrators Worldwide 09-10). U razdoblju 2006-2010. bila je predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBiH).

Za svoj projekt Sarajevo Dingbats dobila je Godišnju nagradu Collegium Artisticum (Grand Prix) 2014. godine koju dodjeljuju sva tri strukovna udruženja u Bosni i Hercegovini.