Kultura

Izložba “BiH – moja ljubav, impresija, inspiracija” Suvade Borić Šaćiragić

07/08/2017

Samostalna izložba “Bosna i Hercegovina – moja ljubav, impresija, inspiracija…” autorice Suvade Borić Šaćiragić bit će otvorena danas u Zavičajnom muzeju Konjicu.

Posjetioci će moći vidjeti 30 ulja na platnu različitih dimenzija s motivima iz BiH.

– Oduvijek sam smatrala da biti umjetnik znači živjeti u nekoj drugoj i ljepšoj dimenziji života, jer umjetnik ima moć da ono što živi pretoči u muziku ili na platno – rekla je Borić Šaćiragić za Fenu.

Umjetnici, dodala je ona, nalaze suštinu u svakom trenutku i od tih trenutaka stvaraju ljepotu.

Ispred Zavičajnog muzeja Konjic prisutnima će se obratiti Rukovodilac centra za kulturu Konjic Benjamin Mušinović, a o umjetničkom radu govorit će uvaženi likovni kritičar Vojislav Vujanović. Izložbu će otvoriti etnologinja Zemaljskog muzeja BiH Svjetlana Bajić.

Borić Šaćiragić je cijeli svoj život provela u Sarajevu, gdje je završila osnovnu školu, gimnaziju i Prirodno matematički fakultet na kojem je i odbranila doktorsku disertaciju iz oblasti zaštite životne sredine.

Od malih nogu iskazivala je posebnu naklonost prema prirodi i umjetnosti.

– Umjetnost i ekologija, te dvije ljubavi prepliću se tokom mog cijelog života. Iz ove simbioze lijepog crpim svoju ogromnu snagu, svojstvenu samo posebnim ljudima – naglasila je.

Borić Šaćiragić je do sada imala 17 samostalnih i više od 50 kolektivnih izložbi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.