Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Autoportret"

Izložba Borka Močevića u Galeriji “Roman Petrović”

Srn2020-11-29_923866_1 (1)

Gojer smatra da je “jedna od karakteristika slikarstva Borka Močevića u posljednje vrijeme izraziti slikarev senzibilitet za ljudsku ruku, njen nevjerovatno široki spektar značenja, njenu funkcionalnu, ali i jednako simboličku određenost”

Ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević trebalo bi da u utorak, 1. decembra, u Galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu otvori izložbu slika pod nazivom “Autoportret”, autora Borka Močevića, magistranta slikarstva koji živi i radi u Istočnom Sarajevu.

Močević je rekao Srni da je ova izložba organizovana pod pokroviteljstvom Ambasade Srbije u BiH.

On je naveo da su recenzenti ovog jedinstvenog likovnog događaja i njegovih likovnih ostvarenja srpski književnici Goran Vračar i Željko Pržulj, kao i Gradimir Gojer, pozorišni reditelj, kritičar, kniževnik i teatrolog iz Sarajeva.

“U stalnom sukobu vlasti i umjetnosti, vlast redovno pobjeđuje samim tim što ima moć da odredi šta je bitno, kontroliše ono što je opasno i podredi svojim potrebama kulturu cijelog jednog naroda, a kamoli pojedinca…”, naveo je Vračar u svojoj recenziji.

Pržulj u svom prepoznatljivom, provokativno-proročkom smislu, primjećuje da se “baš taj Borko Močević, kao kad na vjetru skupljaš perje, drznuo da na slikarsko platno uhvati neke njemu znane likove koji u svom životu imaju veze sa Sarajevom”.

Tako će, istakao je Pržulj, mnogi i neupućeni konačno saznati da su Bekim Fehmiu, Branko Stanković, Momo Kapor i Vojislav Vujanović, rođeni u Sarajevu, a Duško Trifunović, Branislav Nušić i Radenko Mišović radili u tom gradu…

Gojer smatra da je “jedna od karakteristika slikarstva Borka Močevića u posljednje vrijeme izraziti slikarev senzibilitet za ljudsku ruku, njen nevjerovatno široki spektar značenja, njenu funkcionalnu, ali i jednako simboličku određenost”.

“Kroz grč ljudskih gornjih ekstremiteta, on donosi čitav psihološki sustav osoba”, rekao je Gojer najavljujući Močevićevu izložbu.

Otvaranje izložbe, uz sve epidemiološke mjere zaštite od epidemije virusa korona, zakazano je za 1. decembar u 13.00 sati u galeriji “Roman Petrović” u Sarajevu.