Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centar za kulturu

Izložba Breaking Free udruženja Zaboravljena djeca rata u Tuzli

domladihtuzla

Naše putovanje nazivamo Karavan zaboravljenih jer smatramo da je jako važno da podsjetimo društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažemo da smo spremni da dijelimo svoje priče, da razgovaramo sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti

Danas se otvara izložba Breaking Free Udruženja Zaboravljena djeca rata. Izložba je rađena u saradnji da sirijsko-francuskim umjetnikom Sakher Almonem i ima za cilj prikazati različite prepreke koje su stigma i diskriminacija postavljale na životni put žena preživjelih ratna silovanja i djece koja su rođena kao posljedica tog nemilog čina. Pored toga, cilj izložbe je ukazivanje na probleme s kojima se suočavaju “mirovne bebe” odnosno djeca čiji su biološki očevi bili pripadnici stacionarnih / mirovnih snaga ili djelatnici stranih humanitarnih misija, a majke lokalne žene. Također, izložba prikazuje i borbu, snagu, upornost i prije svega ljudskost u borbi ovih kategorija.

Naše putovanje nazivamo Karavan zaboravljenih jer smatramo da je jako važno da podsjetimo društvo na žive posljedice ratnih dešavanja i da na taj način pokažemo da smo spremni da dijelimo svoje priče, da razgovaramo sa društvom ali isključivo u svrhu kreiranja bolje budućnosti za buduće generacija za koje ne želimo da budu opterećeni podjelama i nacionalizmom.

Pored izložbe, organizujemo i okrugli stol.  Teme okruglog stola su:

  • djeca rođena zbog rata – diskriminacija, društvena i zakonska nevidljivost; inicijativa “ime jednog roditelja”,
  • žene preživjele silovanje tokom ratne agresije: feministička perspektiva,
  • mirovne bebe (peacekeepers babies): historijski razvoj problema današnjice “peacekeepers babies”, situacija danas.

Budimo društvo jednakih vrijednosti, a ne društvo različitih etiketa. Izložba Breaking Free u Tuzli se realizuje uz podršku Centra za kulturu Tuzla.