Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

do 27. maja

Izložba “Dodir svjetlosti” do 27. maja u Galeriji “Preporod”

FNA_140050 (1)

Umjetnik Adis Lukač je kazao da je ovo prva izložba nakon velike pauze koju su napravili, te da je umjetnicima od velikog značaja da pokažu ono što su uradili

Izložba ‘Dodir svjetlosti’, istaknutih samostalnih umjetnika Kantona Sarajevo, postavljena je do 27. maja u Galeriji ‘Preporod’ u Sarajevu.

Voditeljica ove galerije, umjetnica Mirsada Baljić, kazala je novinarima da se radi o izložbi grupe istaknutih samostalnih umjetnika Kantona Sarajevo iz oblasti likovne i umjetničke fotografije.

Po njenim riječima, na izložbi se predstavilo 16 umjetnika koji su svoja djela radili u proteke dvije-tri godine, a pozvani su i oni koji su otišli u takozvanu penziju.

– Svi znamo da umjetnik ne može otići u penziju, da on stvara dok može, koliko ima inspiracije i energije – navela je ona.

Napomenula je da su na izložbi zastupljeni različiti pravci i tehnike – akvarel, kombinovana tehnika, umjetnička fotografija, akril na platnu, ulje na platnu…

Baljić je kazala da je namjera da izložba, koja se održava drugi put, postane tradicionalna i da svake naredne godine u maju bude organizirana jedna ovakva izložba koju će podržati i publika.

Izrazila je nadu da će, kao i uvijek, umjetnost opstati i vratiti osmjeh na lica posjetilaca, ljubitelja umjetnosti i samih umjetnika.

Umjetnik Adis Lukač je kazao da je ovo prva izložba nakon velike pauze koju su napravili, te da je umjetnicima od velikog značaja da pokažu ono što su uradili.

Kaže kako vjeruje u to da je ovo jedna karika lanca koji će pokrenuti, „da stvari dođu ponovo na svoje, da svi zajedno pokrenemo stvari kao što su kultura, umjetnost, bez čega nema ni države, jer je kultura jedan od hramova na kojima počiva država“.

Lukač je izložio djelo za koje je kazao da je proširena skica koja je nastala u jednom dahu, a „posvećena je svim ‘herojima u bijelom i u plavom’, generalno medicinskim radnicima koji nesebično zalažu svoje živote, i oni su istinski heroji u ovom periodu“.

– Mislim da je to najmanje što možemo da damo, da neki trag ostavimo, podsjećanje tog vremena i djelo se i zove „doba korone“ – naveo je Lukač.

Umjetnik Enes Halimić je kazao da je izložio rad koji je nastao prije više od 30 godina, jer je to autorski otisak jedini koji mu je ostao.

– Za vrijeme rata je to uništeno, pa je to jedini koji mi je ostao. Želio sam da vidim ustvari, od nastanka, u kontekstu onog vremena, u duhu vremena u kojem je nastao, kako izdržava to vrijeme – naveo je Halimić, te dodao kako može reći da je zadovoljan.

Umjetnica Alma Hrasnica Dervišević na izložbi učestvuje sa projektom „ČEPOkulpa“, koji je u sklopu projekta „ČEPOćilim“, koji realizira Udruženje “GREEN ART”, a ona je radila kreativni koncept.

Pojasnila je da je to spoj umjetnosti i ekologije, te da „otpad pretvara u umjetnost“.

Po njenim riječima, „ČEPOkulpa“ je postavljena u Gimnazijskoj ulici u Sarajevu, a mozaik te klupe je šara bosanskog ćilima.

– Na jedan inovativan način promoviramo i kulturnu baštinu – navela je ona.

Umjetnica Nerdina Abdulić Osmančević je navela da se isključivo bavi akvarelom i crtežom, te da se na ovoj izložbi predstavila u tehnici u kojoj se „izbrusila“. Dodala je kako se radi o akvarelu malo većeg formata.

Kaže da joj je drago da je pozvana da učestvuje na ovoj izložbi, te je ocijenila da je izložba odlično urađena i da ima divnih, kvalitetnih djela.

Zbog vanrednih okolnosti pandemije, nije bilo zvaničnog otvorenja izložbe, a posjetioci će imati priliku pogledati je do 27. maja u Galeriji ‘Preporod’ u Sarajevu radnim danima od 11.00 do 17.00 sati.