Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej Jevreja

Izložba Elija Taubera povodom Dana sjećanja na žrtve holokausta

eli tauber (1)

Među eksponatima je i autentična fotografija koja prikazuje dvije žene u šetnji Sarajevom (ruku pod ruku), Jevrejke čiju ‘žutu traku’ skriva prijateljica muslimanka tkaninom svog zara

Izložba “Wannsee konferencija – Konačno rješenje jevrejskog pitanja” autora Elija Taubera otvorena je u Sarajevu u Muzeju Jevreja kao dio programa obilježavanja 27. januara, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

To je postavka dokumenata, plakata i fotografija o periodu holokausta u Drugom svjetskom ratu i u tom kontekstu, o Jevrejima pod režimom Nezavisne Države Hrvatske u dijelu nekadašnje Jugoslavije, posebno u Sarajevu. Izložba između ostalog govori o teškoj svakodnevici života ‘sa žutom trakom’, ali i svijetlim primjerima kad sugrađani drugih narodnosti pokušavaju skloniti prijatelje Jevreje od sve izvjesnijeg stradanja.

Među eksponatima je i autentična fotografija koja prikazuje dvije žene u šetnji Sarajevom (ruku pod ruku), Jevrejke čiju ‘žutu traku’ skriva prijateljica muslimanka tkaninom svog zara.

Autor izložbe, u izjavi za Fenu, napominje da holokaust ne znači samo puko odvođenje žrtava u koncentracione logore već i prehodno sistematsko oduzimanje svih prava Jevrejima, i to na osnovu posebno osmišljavanih, zloglasnih a zvaničnih zakona i drugih propisa. U takvim užasnim okolnostima potpunog obespravljivanja ljudi, bilo je lakše odvesti ih na put u smrt.

Izložba je Tauberov doprinos nezaboravu, rekao je, sjećanju na žrtve među kojima je i 70 posto sarajevskih Jevreja.

Wannsee konferencija održana je u istoimenom mjestu, najzapadnijem lokalitetu Berlina, 20. januara 1942. godine, kada je donesena odluka o “Konačnom rješenju jevrejskog pitanja”. Iza zloslutnog naziva je stajao plan o potpunom istrebljenju Jevreja u Evropi, gdje je polovično i ostvaren, podsjeća Tauber.

Zahvaljujući tome što je rasprava na konferenciji snimljena, materijal će na Nirnberškom procesu biti jak sudski dokaz o zlodjelima.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. januar, obilježava se kao dan kada su jedinice sovjetske armije oslobodile 1945. godine najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Rezoluciju o obilježavanju donijela je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 1. januara 2005. godine.