Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Priče na 70x100"

Izložba filmskih i pozorišnih plakata Ismara Žalice u Beogradu

izlozba ismar zalica plakat
Foto: Udruženje Kontakt

Plakati koji će biti izloženi nastali su u periodu od studentskih dana autora pa do danas

Beogradska publika imaće priliku da vidi radove jednog od bh. najistaknutijih grafičkih dizajnera mlađe generacije, Ismara Žalice, na izložbi njegovih pozorišnih i filmskih plakata pod nazivom „Priče na 70×100“ u Endžio HAB-u u Beogradu.

Otvaranje izložbe bit će upriličeno u subotu, 22. aprila, u 19 časova. Plakati koji će biti izloženi nastali su u periodu od studentskih dana autora pa do danas. Izložba će biti otvorena za javnost do 28. aprila.

„Izložba “Priče na 70×100” se sastoji od pozorišnih i filmskih plakata koje sam radio od svojih studentskih dana do sada. Ovo je moja prva izložba ovog tipa, gdje svoj razvoj kao dizajnera prezentujem i samom sebi i javnosti i sa tim dolazi neizbježna doza anksioznosti. Želim da upotrijebim svoje plakate (pored izlaganja njih samih) u svrhu nečega čime se bavim otkad sam dobio zadatak za svoj prvi plakat: analizu i pokušaj sistematiziranja kreativnog procesa, zadatak koji sumnjam da ću ikada u potpunosti dovršiti. Izložba predstavlja određeni presjek mog rada i nastojanja da spojim svoja tri afiniteta: pozorište, film i dizajn, i da probam ispričati priču na formatu 70×100.“

Izlozba Ismar Zalica
Foto: Udruženje Kontakt

Prije otvorenja izložbe, istog dana na istoj lokaciji, od 17 do 18:30 sati biće održana autorova prezentacija – od ideje do izvedbe specifičnih plakata za medije, gdje će se plakati sa izložbe koristiti kao konkretni primjeri tokom predavanja. Žalica se bavi teoretskim aspektom vizualne komunikacije i slične teme je obrađivao u svojim dosadašnjim radovima.

Ismar Žalica je magistrirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na kojoj danas radi kao Viši asistent na oblasti fotografije, odsjek Grafički dizajn. Još od studentskih dana nagrađivan je za postizanje izuzetnih rezultata tokom školovanja. U svojoj dosadašnjoj karijeri realizovao je veliki broj projekata u saradnji sa pozorišnim kućama i festivalima, filmskim produkcijama, te nezavisnim muzičkim izvođačima. Za svoj rad je nagrađen nizom nagrada i priznanja.

Izložbu i prezentaciju realizuje udruženje Kontakt iz Sarajeva u okviru CERC projekta regionalne saradnje i kulturne razmjene u saradnji sa YIHR Srbija i udruženjem Kulturocilin iz Beograda.