Kultura

naš most

Izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach “Žensko lice Zenice”

14/07/2021

Radovi Subach samo su neki od rezultata međunarodnog projekta "Žensko lice Zenice", koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu

Izložba foto kolaža ukrajinske umjetnice Elene Subach, nazvana “Žensko lice Zenice“, bit će otvorena u četvrtak u Udruženju „Naš most“ Zenica.

Subach je arhivsku fotografsku građu učesnica međunarodnog umjetničkog projekta “Žensko lice Zenice” pretvorila u umjetnički i aktivistički poduhvat baziran na pričama šest Zeničanki: Sabihe Bajramović, Melihe Bičo Družić, Mare Sujić Božić, Lejle Ramić Pejić, Gordane Mišetić i Zdena Šarić, saopćeno je iz Udruženja “Naš most” Zenica.

Radovi Subach samo su neki od rezultata međunarodnog projekta “Žensko lice Zenice”, koji je na inovativan način dokumentovao društvene, političke i urbanističke promjene u Zenici od šezdesetih godina prošlog vijeka naovamo kroz žensku perspektivu.

U okviru projekta, između ostalog, kreirani su i tzv. “ženska mapa Zenice” i ženski audio vodič. Svi zainteresovani/e za zvučne šetnje kroz Zenicu duž tzv. “ženske mape” mogu pristupiti audio vodiču nazvanom “Žensko lice Zenice” kad god to žele putem linka Za slušanje audio vodiča potreban je pametni telefon s internet konekcijom i slušalicama.

Ovom izložbom se ujedno otvara i novi radni i izložbeni prostor u prostorijama udruženja „Naš most“ koji je ustupila zenička Gradska uprava. Sredstva za adaptaciju dobijenog prostora prikupljena su putem online aukcije slika održane u decembru prošle godine i donacija brojnih Zeničana i Zeničanki. U novom prostoru bit će održavani likovni susreti, izložbe i radionice slikanja i kreativnog stvaranja, te drugi kulturni programi.

Projekat “Žensko lice Zenice” zajedno su provele organizacije Naš most Zenica, Insha Osvita iz Ivano-Frankivska u Ukrajini, Kino Usmev iz Košica u Slovačkoj, i Strefa Kultury Wrocław iz Vroclava u Poljskoj. Partner na projektu je zeničko udruženje Naša djeca.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.