Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Izložba fotografija iz zaostavštine Marice Vojnović donosi dio bh. historije

izlozba brusa (1)

Ona je navela da kolekcija Vojnović broji 184 fotografije, a za izložbu je priređeno 40 fotografija te ličnih dokumenta, dopisnih karata

Muzej Sarajeva i Zavičajni muzej – Visoko upriličili su danas u Brusa bezistanu Sarajevo izložbu fotografija “Portret dame: Marica Vojnović, Visočanka (1892–1982)”, koja donosi dio bogate historije bh. kulturne baštine.

Izložbom se predstavljaju pažljivo birane fotografije fundusa Zavičajnog muzeja Visoko – riječ je o Kolekciji fotografija 19. i 20. stoljeća iz zaostavštine Marice Vojnović s iscrpnim motivima prazničnih čestitki, gradskih veduta, pejzaža, portreta dama s inspirirajućim detaljima modne scene i etno elementima na fotografijama domaćih i stranih fotografskih ateljea, koji su djelovali u tom istorijskom periodu.

Autorice izložbe su Habiba Efendira-Čehić i Dženana Arnautović koje su postavkom dočarale svijet fotografije, ali i svijet grafičkog dizajna kroz fotografije, dopisne karte, lične dokumente.

Kustosica Zavičajnog muzeja Vosoko Habiba Efendira-Čehić, govoreći o nastanku izložbe, kazala je da su prilikom redovnih pregleda muzejskih depoa naišli na dio zaostavštine Marice Vojnović koja nije bila inventarisana.

– Fotografija predstavlja veliki izvor informacija. Pored vizelnog sadržaja koji je jasan, fotografija nudi i brojne prikrivene informacije koje zalaze u oblast umjetnosti, socio-kulturnih elemenata, etnografiju, komunikaciju… – kazala je Efendira-Čehić.

Ona je navela da kolekcija Vojnović broji 184 fotografije, a za izložbu je priređeno 40 fotografija te ličnih dokumenta, dopisnih karata.

Dženana Arnautović navodi da je Marica Vojnović bila jedan od legata Zavičajnog muzeja Visoko.

– Ona je porijeklom iz Hrvatske, ali je skoro cijeli život provela u Visokom, gdje je i umrla. Nakon njene smrti njena zaostavšina je prenesena u Muzej – podvukla je Arnautović, dodavši da se osim fotografija u Muzeju nalaze i namještaj te njene druge privatne stvari – ustvrdila je ona.

Direktorica Muzeja Sarajeva Alma Leka istakla je da je današnja izložba i prilika za nastavak saradnje Zavičajnog muzeja Visoko i Muzeja Sarajeva. Naglašava da je riječ o izložbi koja se u visočkom muzeju čuva 40 godina, a svjetlo dana je ugledala prošle godine.

Direktorica Zavičajnog muzeja Visoko Mubera Pulo podvlači da ova izložba prezentrira tek dio bogate baštine, kulturno-historisjke građe koju čuva ta institucija.

Izložbu je otvorila historičarka Hana Younis, koja se osvrnula na estetiku postavke te i