Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ćorovića kuća

Izložba fotografija Zdzislawa Beksinskog u subotu u Mostaru

izlozba (1)

Izložba fotografija Zdzisława Beksińskog moći će se posjetiti svakoga dana do 23. jula

U organizaciji Ambasade Republike Poljske u Sarajevu, u Ćorovića kući u Mostaru, 2. jula u 19 sati bit će otvorena izložba fotografija Zdzislawa Beksinskog – “Unutrašnji autoportret”.

Izložbu, koja će na jesen posjetiti i Podgoricu, organiziraju ambasade Republike Poljske u Sarajevu i Podgorici u saradnji s partnerima: Općina Sanok, Historijski muzej u Sanoku, Podkarpackie – przestrzen otwarta, Future for Europe, Univerzitet Mediteran, Status, SPKD Prosvjeta i AbrašRadio.

Zdzislaw Beksinski (1929.-2005.) je istaknuti suvremeni umjetnik – fotograf, kipar, slikar, grafičar. Nakon završetka studija arhitekture na krakowskoj Politehnici 1955. vratio se u Sanok. Pedesetih godina prošlog stoljeća bavi se fotografijom, onda crtežom, slikarstvom, skulpturom, grafikom, a od polovine 70-ih godina isključivo slikarstvom. Godine 1977. seli se s porodicom u Warszawu, gdje nastavlja slikarsko stvaralaštvo, a 90-ih godina otkriva kompjutersku grafiku. U februaru 2005. brutalno je ubijen u svom stanu u Varšavi. Svoj bogati umjetnički opus oporučno ostavlja Historijskom muzeju u Sanoku, kojem je godinama davao svoje najbolje radove.

Izložba fotografija Zdzislawa Beksinskog moći će se posjetiti svakoga dana do 23. jula.