u saradnji s unicef-om

Izložba fotografskih radova djece iz Prihvatnog centra “Borići” u Bihaću

l_41c9032b3f829632798aea51ac881240

Većina malih autora fotografija nije prisustvovalo otvaranju izložbe, s obzirom na to da su njihove porodice i oni u međuvremenu nastavili put ka željenim odredištima u Evropi

Kulturni centar Bihać je u saradnji sa UNICEF-om u okviru obilježavanja 26. februara – Dana grada, danas organizirao izložbu fotografskih radova djece smještene u Privremenom prihvatnom centru Borići. U središtu grada izloženo je 27 fotografija zabilježenih upravo u Bihaću, ispod kojih su napisani i dojmovi njihovih malih autora.

– Ovo je prva saradnja Kulturnog centra sa UNICEF-om i zaista smo počašćeni što su mališani iz centra Borići ovom izložbom obogatili program obilježavanja “rođendana” našeg grada. Ovo je u proteklih nekoliko godina i njihov grad, iz kojeg će nadamo se ipak ponijeti lijepe uspomene – kazala je direktorica Kulturnog centra u Bihaću Erna Begatović.

Većina malih autora fotografija nije prisustvovalo otvaranju izložbe, s obzirom na to da su njihove porodice i oni u međuvremenu nastavili put ka željenim odredištima u Evropi.

– Projekat je realiziran krajem oktobra i početkom novembra prošle godine. Od naših 27 malih učesnika, samo ih je troje još u centru Borići. Ponosni smo na sve njih, ali i ljude koji su s njima zajedno radili na ovome. Drago mi je da građani Bihaća imaju priliku vidjeti njihove radove, te da svi zajedno itekako obraćamo pažnju na djecu i njihove potrebe – riječi su koordinatora UNICEF-a u Unsko-sanskom kantonu Ahmeda Nove.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izložbu je okarakterizirao jednim od najvažnijih i najljepših programskih sadržaja ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada.

– Važno je da Bihać ne bude dio njihovih loših uspomena na putu ka boljem životu. Radi se o djeci i svi želimo da se ovdje osjećaju dobrodošlo i prihvaćeno, odnosno da Bihać mogu zvati i svojim gradom. Želim im svako dobro bilo u Bihaću ili nekom drugom mjestu, a nadam se da će im i ova izložba biti lijepa uspomena – dodao je gradonačelnik Fazlić.

Djeca iz Privremenog prihvatnog centra Borići i bihaćkih osnovnih škola i vrtića danas su zajedno uživali i u pozorišnoj predstavi “Potraga za konačištem”, te fotografskoj radionici sa Lenkom Samardžić.