sjećanje na žrtve

Izložba “Gdje je” na Youtube kanalu MESS-a za Dan bijelih traka

gdje-je-mess

Naslov izložbe “Gdje je” podsjetnik je i na činjenicu da se u našoj zemlji još traga za više od 7.000 nestalih osoba

Izložba fotografija “Gdje je” fotografa Fabricea Dekonincka, povodom obilježavanja Dana bijelih traka, a pod motom “Stop negiranju genocida”, večeras u 18 sati bit će emitovana na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS i Facebook profilu Festivala MESS.

Rad je dio Dekoninckovog dugogodišnjeg projekta “Između strahova i nade” kroz koji dokumentuje posljedice genocida u Bosni i Hercegovini.

Ova video izložba obuhvata fotografije snimljene širom BiH, a sa posebnim osvrtom na Srebrenicu. Naslov izložbe “Gdje je” podsjetnik je i na činjenicu da se u našoj zemlji još traga za više od 7.000 nestalih osoba, a od kojih je veliki dio njih sa prijedorske općine. Autor je ovu izložbu posvetio Jovanu Divjaku, saopćila je press služba Festivala MESS.

Francuz Fabrice Dekoninck dokumentarni je fotograf uključen u dokumentovanje kulturnih promjena i savremenih pitanja, a s glavnim fokusom na naslijeđe ratova i njihov uticaj na današnju organizaciju društva. Snimanje tragova prošlih ili nedavnih sukoba i razumijevanje njihovog odnosa prema sadašnjosti pokreće njegovo fotografsko djelo. Historija i njeno glavno sredstvo, sjećanje, ključni su u njegovom pristupu dokumentovanju sadašnjosti.

Od 2020. godine Fabrice je uključen u dugoročni projekt “Između strahova i nade”, fotografsko djelo koje dokumentuje posljedice genocida u Bosni i Hercegovini, a J.U. MES namjerava njegov rad prezentovati i u narednim godinama u okviru programa Modul Memorije.

MESS u okviru svojih aktivnosti tradicionalno obilježava Dan bijelih traka, a ove godine želja je bila, kroz rad Fabrice Dekonincka, ukazati na neodvojivost stradanja ljudi širom Bosne i Hercegovine, a koji su bili žrtve zločinačke politike koja je za cilj imala istrebljenje ljudi, genocid i uništenje ideje BiH kao zemlje koju karakteriziraju njene različitosti, navodi se u saopćenju.