Kultura

galerija MAK

Izložba “Guarding Lions” austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen

11/10/2021

Izložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini

Austrijski kulturni forum Sarajevo najavio je za utorak, u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu, izložbu ‘Guarding Lions’ austrijsko-francuske fotografkinje Elodie Grethen.

Izložba prati žene i muškarce iz različitih sredina, oslikavajući njihovu borbu za feminističku i queer ravnopravnost u Bosni i Hercegovini.

Grethen nudi savremeni prikaz aktivista/aktivistica, umjetnika/umjetnica i ljudi koji svojom seksualnom orijentacijom ili rodnim identitetom dovode u pitanje tradicionalne obrasce rodnih podjela u poslijeratnom društvu.

– Fokusirajući se na Sarajevo, ova serija stvara fantazijski portret glavnog grada Bosne i Hercegovine i polaže pravo na jednako i univerzalno pravo na grad (Henri Lefebvre). Fotografije nude siguran prostor – idealizirano i imaginarno utočište, koje još ne nalazi svoj prijevod u javnom prostoru i stvarnosti, gdje rodno izražene teritorije i dalje jačaju patrijarhalne obrasce – navodi se.

Elodie Grethen je francuska umjetnica i fotografkinja. Živi i radi između Austrije i Francuske. Studirala je fotografiju u Školi umjetničke fotografije Friedl Kubelka u Beču, gdje je diplomirala 2018. godine. Dobitnica je više nagrada i stipendija, a od 2015. aktivno izlaže u Austriji i u svijetu.

Grethen svoj rad shvata kao istraživanje društvenih struktura i subkultura s kojima se susreće. Umjetničkim pristupom propituje i istražuje odnos između prostora, tijela i društva. Fokusirajući se na pojam doma, intimnosti i pripadnosti, fotografija je za nju način dokumentiranja društva u kojem živi, kao i mogućnost preispitivanja svog identiteta dok istražuje druge kulture.

Kako je saopćeno iz Muzeja književnosti pozorišne umjetnosti BiH, izložbu je podržao i Sarajevski otvoreni centar, a organizirana je za Dan izlaska iz ormara (Coming Out Day), koji se svake godine obilježava 11. oktobra.

– Otvorenje izložbe je 12. oktobra u 19.00 sati u Galeriji MAK u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH. Izložba će ostati otvorena za javnost do 22. oktobra – najavljeno je.

Dan izlaska iz ormara ili Coming Out Day međunarodni je dan osvješćivanja građanstva, koji se obilježava radi odavanja priznanja članovima LGBTQ+ zajednice.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.