Izložba i promocija monografije “Vijećnica” Almina Zrne u Beču

almin_zrno333

Promocija monografije “Vijećnica” Almina Zrne i izložba od 52 odabrana rada iz te monografije upriličeni su sinoć u fotografskoj galeriji Galerie auf der Pawlatsche Univerziteta u Beču.

Izložbu je otvorio glavni kustos galerije i šef Odsjeka za slavistiku Univerziteta u Beču Gero Fischer i za monografiju “Vijećnica“ kazao da je jedinstven spoj arhitekture i umjetnosti.

Iznimno je, kaže, sretan što je austrijska promocija monografije upriličena upravo u galeriji jednog od najstarijih univerziteta na svijetu, koji proslavlja 652 godine postojanja.

Otvorenju su prisustvovali članovi akademske i umjetničke zajednice Beča, studenti Odsjeka za slavistiku, te mnogobrojni prijatelji i ljubitelji fotografije.

Posebnu čast i podršku stvaralačkom radu Almina Zrne iskazao je ambasador BiH u Austriji Tomislav Leko koji je istaknuo posebnu važnost te izložbe za građane Beča i Sarajeva, jer govori o tome kako jedan simbol razaranja može ujedno predstavljati simbol ujedinjenja i potaći na dijalog.

Leko je napomenuo i to da se BiH itekako ima čime ponositi izvan njenih granica kad je riječ o kulturno-umjetničkom stvaralaštvu.

Izložba Almina Zrne u Beču bit će postavljena do 30. juna.