Kultura

travnik

Izložba “Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX stoljeće”

31/10/2019

Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina koje su međusobno povezane, a započinje prikazom tradicionalnih drvenih igračaka s područja BiH, Hrvatske, Španjolske, Rusije, Izraela i Grčke

Izložba “Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX. stoljeće”, autora Velimira Bugarina, bit će otvorena u petak navečer u Zavičajnom muzeju u Travniku, u okviru manifestacije “Andrićevi dani”.

Cilj izložbe je oživjeti djetinjstvo, te prikazati razvoj igre i igračaka od početka 20. stoljeća do danas.

“Ovom izložbom žele se privući najmlađi članovi naše zajednice kako bi se upoznali s djetinjstvom, igrom i igračkama svojih roditelja, te djedova i baka, a isto tako odrasle potaknuti da se prisjete vlastitog djetinjstva te upoznaju s modernim trendovima djetinjstva današnjice”, naveli su iz Zavičajnog muzeja.

Izložba je podijeljena u više tematskih cjelina koje su međusobno povezane, a započinje prikazom tradicionalnih drvenih igračaka s područja BiH, Hrvatske, Španjolske, Rusije, Izraela i Grčke.

Među igračkama koje potječu izvan područja bivše Jugoslavije, osobito su zanimljivi sevivon iz Izraela, babuške i kokoške iz Rusije te kazalište sjena iz Grčke.

Velimir Bugarin, rođen je 1985. godine u Novoj Biloj kod Travnika. Autor je izložbi “Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine” i “Igračke, igre i djetinjstvo kroz XX. stoljeće”, sudjelovao je u više znanstveno-istraživačkih projekata te je objavio i više stručnih radova i monografija.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.