Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Igranje ≠ Gaming” u Pozorištu mladih Sarajevo

Igranje ≠ Gaming -pms

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu 8. novembra u 19:00 sati je otvarena multimedijalna izložba „Igranje ≠ Gaming“ u čast proslave 40 godina od spajanja Pozorišta lutaka i Pionirskog pozorišta.

Na izložbi je pomoviran katalog povodom ovog jubileja. Izložbu je svečano otvorio ministar Mirvad Kurić, ministar Kulture i sporta Kantona Sarajevo, najavivši rekonstrukciju gledališta što je izazvalo ovacijeu publici od strane uposlenika Pozorišta mladih Sarajevo.

Pozorište mladih Sarajevo jedno od malobrojnih europskih teatara koje će biti prilagođenoza publiku sa posebnim porebama i invaliditetom. Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u narednom periodu uložiti napore da se Pozorište mladih Sarajevo obnovi u skladu sa svjetskim teatarskim standardima.

Autori koncepta izložbe i radova su univerzitetski profesori, dizajneri i likovni i video umjetnici: Lejla Panjeta, Mirjana Čistopoljski, Merisa Bašić, M. Furkan Hizir i Roman Sulejmanpašić.

Saradnici na projektu istraživanja i postavke su: Segor Hadžagić, Tanja Čurić, Adis Bakrač, Sandra Ozimica, Adnan Šahbaz, Ismir Fazlić i Adnan Rešić.

„Pozorište mladih Sarajevo ostavilo je trajan otisak na brojnim generacijama, tokom svojih četrdeset godina od spajanja Pionirskog i Lutkarskog pozorišta. Pozorište mladih Sarajevo kroz različite medije i spojeve vizulenih i izvodjačkih umjetnosti, te književnosti, orijentirano je prema liberalnim, klasičnim i folklornim naracijama internacionalnog i regionalnog karaktera koji svim generacijama i svuda u svijetu poručuju da dobro pobjedjuje zlo, da vrijedi sanjati i da trebamo čuvati naše unutarnje dijete. Pozorište mladih Sarajevo pruža odmor od gaming industrije. Da li smo sačuvali naše unutanje
dijete ili smo ga zanemarili sa korištenjem novih tehnologija, ovisnošću od smart ekrana i uživanjem u kulturi selfizma? Mi vjerujemo da je potreba za igrom i pripovijedanjem ono što nas čini ljudima”, rekla je Lejla Panjeta, direktorica Pozorišta mladih Sarajevo.

Izložba je otvorena do 9. decembra 2017. godine.