Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bigsee

Izložba “Industrijalizacija u toku” osvojila prestižnu međunarodnu nagradu

industralizcija

Dizajnersko rješenje, grafički prikazi, kratki filmovi, uz birane tekstualne sadržaje omogućili su “živi” doživljaj industrije i interakciju publike sa svakim dijelom izložbe

Izložba “Industrijalizacija u toku”, u produkciji Cultural Heritage without Borders BiH (CHwB), Fondacija kulturno naslijeđe bez granica, dobitnik je prestižne međunarodne nagrade BigSEE Architecture Award 2021. u kategoriji Landscape and urban space a koja se dodjeljuje za dvadeset i jednu zemlju jugoistočne Evrope, te da je nominirana za Grand Prix.

Multimedijalna izložba rezultat je multidisciplinarnog pristupa u radu grupe stručnjaka različitih profila, arhitekata, grafičkih dizajnera, historičara koji su putem savremene interpretacije baštine uz inovativan pristup u dizajnu i vizuelnom identitetu posjetioce vodili na svojevrsno putovanje kroz stogodišnji razvoj industrije, učili o tome kako je industrija mijenjala i modernizirala bosanskohercegovačko društvo, ukazali šta ona predstavlja u kulturi sjećanja, te zašto je industrijsko naslijeđe kao dio evropske kulturne baštine danas važno.

Nagradom BigSEE izložba “Industrijalizacija u toku”, autorsko djelo tima: Sanja Vrzić, Aleksandra Nina Knežević, Amra Čusto, Peđa Kazazović, Adisa Džino Šuta i saradnici, ocijenjeno je kao zanimljiv, originalan izraz koji baštinu čini vidljivijom, kao kreativno i odgovorno prezentiranje naslijeđa namijenjeno svima, ali posebno mlađim generacijama. Dizajnersko rješenje, grafički prikazi, kratki filmovi, uz birane tekstualne sadržaje omogućili su “živi” doživljaj industrije i interakciju publike sa svakim dijelom izložbe.

Izložba je realizirana u saradnji sa Europskom unijom, a dodatan značaj joj daje činjenica da je nastala i u partnerstvu sa baštinskim institucijama: Historijskim muzejom BiH, Muzejom grada Zenice, Muzejem Jugoslavije i Filmskim centrom Sarajevo. Zadovoljstvo autorima predstavlja i što je tokom 2020. godine predstavljena u četiri bosanskogercegovačka grada: Sarajevu, Mostaru, Banja Luci i Zenici.