Sarajevo

Izložba “Italija. (Ne)vidljive priče” u Umjetničkoj galeriji BiH

Italija_Ne-vidljive_price (1)

mjetnici dijele duboko razumijevanje za tradiciju, suočavajući se sa fizičkim i duhovnim aspektima nematerijalnog bogatstva

Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine i Italijanska ambasada u Bosni i Hercegovini priredit će u četvrtak, 14. novembra izložbu “Italija. (Ne)vidljive priče” u toj galeriji u Sarajevu.

Taj izložbeni projekt organizira Glocal Project Consulting u saradnji sa Centralnim institutom za demoetnoantropologiju i Muzej civilizacija iz Rima, a promovira ga UNESCO i Italijanska ambasada u BiH.

Zamišljen je kao multi-senzorno putovanje u srce i dušu Italije, te prikazuje bogatstvo nematerijalnog nasljeđa Italije i samu srž italijanstva. Kustosi izložbe su Micol Di Verolija i Dominique Lore.

Izložba je ostvarena kao audio-vizualni polifon i omogućava posmatraču da uroni u nematerijalnu baštinu Italije. Sačinjena je i od dokumentarnih videa, tradicionalne muzike i kuhinje te zemlje. Vizuelni identitet postavke predstavljen je i kroz etnografske predmete koji datiraju do 1900. godine, predočavajući tradicionalnu, narodnu italijansku baštinu.

Ti predmeti – zviždaljke, igrice, pribor za jelo, prodajni znakovi uličnih prodavača i slično još se ne smatraju arheološkim, ali takođe se ne mogu smatrati ni savremenim, sadrže značajan i zanimljiv narativni potencijal koji posmatraču omogućava da otkrije čari istorije.

Završni dio izložbe ostvaruje se kroz vizuelno, kritičko i narativno iskustvo 15 savremenih italijanskih umjetnika koji su inspiraciju pronašli u tradiciji i sadašnjosti, zamišljajući moguću budućnost, osvrćući se na pitanje šta znači biti građanin zemlje u kojoj je, kao što kaže Aldo Palazzeschi, jedino prošlost aktuelna. Umjetnici dijele duboko razumijevanje za tradiciju, suočavajući se sa fizičkim i duhovnim aspektima nematerijalnog bogatstva.

Učesnici projekta su Tommaso Cascella, Gaia Scaramella, Flavio Favelli, Dario Ghibaudo, Silvia Giambrone, Maria Lai, Francesco Lauretta, Davide Monaldi, Luana Perilli, Roxy in the box, Marinella Senatore, Angelo Marinelli, Giuseppe Stampone, Sergio Tumminello, Zaelia Bishop.

Postavka će biti otvorena do 4. januara 2020. godine, saopćeno je iz Umjetničke galerije BiH.