Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Izložba “kujundžijski – zlatarski zanat” povodom Dana Općine Novi Grad

Prve spoznaje o kujundžijsko-zlatarskom zanatu u Sarajevu datiraju iz prve polovine 16. stoljeća koje se u historiografiji naziva “zlatno doba Sarajeva”

Izložba “Kujundžijski – zlatarski zanat” bit će otvorena danas u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo povodom Dana te općine.

U saradnji sa Muzejom Sarajeva, izložba “Kujundžijski-zlatarski zanat” će kroz panoe, katalošku publikaciju i postavljene eksponate, upoznati posjetitelje sa tradicijom tog esnafa dugog više od pet stoljeća koji je jedan od simbola zanatskog, privrednog i kulturog života Sarajeva.

Prve spoznaje o kujundžijsko-zlatarskom zanatu u Sarajevu datiraju iz prve polovine 16. stoljeća koje se u historiografiji naziva “zlatno doba Sarajeva”.

Kujundžijska čaršija u Sarajevu formirana je uz Gazi Husrev-begov bezistan i Imaret u današnoj Gazi Husrev-begovoj ulici, a koja je sve do 1931. godine noslila naziv Veliki kujundžiluk. Kujundžija (zlatar) je stari naziv za zanatliju, koji proizvodi ili prepravlja nakit i sitne ukrasne predmete od zlata, srebra i drugih metala. Za ovaj zanat su karakteristični preciznost, vještina, umiješnost i kreativnost. Zlato i srebro su glavni metali, odnosno materijal koji koriste ove zanatlije u svom radu. Najčešći proizvodi ovog zanata su ukrasni predmeti i nakit kao što su: prstenje, burme, naušnice, šnale, broševi, ogrlice, narukvice, vjenčanica, toke, pafte, perika za kosu, belenzuci, halhale, igle za kosu, okovi za razne hamajlije, i predmeti za vjersku upotrebu.

Ranije su korišteni prosti alati i rad se odvijao uglavnom ručno. Danas se koriste produkti savremene tehnologije, savremeni alati i mašine za obradu metala kroz sve faze i tehnike obrade.

Izložba će biti otvorena do 30. decembra, saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.