Kultura

500 godina od smrti

Izložba “Leonardo da Vinci. Čovjek je model svijeta” u Veneciji

09/06/2019

Posjetioci izložbu mogu pogledati do 14. jula.

Jedan od događaja, kojima se širom Italije obilježava 500 godina od smrti Leonarda da Vincija, jeste i izložba “Leonardo da Vinci. Čovjek je model svijeta” u Galeriji Akademije lijepih umjetnosti u Veneciji, koja čuva njegovo remek djelo “Vetruvijev čovjek”.

Na izložbi je predstavljeno više od 70 radova, od toga 25 Da Vincijevih, ali svakako najvažniji je crtež “Vetruvijev čovjek”, čuvena studija proporcije ljudskog tijela koja se rijetko izlaže.

Dvadeset pet izloženih djela Da Vincija najbolji su prikaz umjetnikove karijere i njenog razvoja, počevši od najranijih nastalih u Firenci do poslednjih stvorenih u Francuskoj.

Izložba prikazuje najznačajnije tačke života velikog majstora, počev od dvije studije za sliku “Obožavanje pastira”, koje je načinio u ranom dobu, pa sve do “Tri figure koje plešu” iz perioda života u Francuskoj.

Izloženi crteži Leonarda da Vincija predstavljaju prikaz njegovog stvaralaštva od 1478. do 1519. godine, dokumentujući njegova istraživanja na polju proporcija ljudskog tijela, botanike, optike, fizike, mehanike i oružja, kao i pripremne faze za nekoliko slika, kao što su “Tajna večera”, “Hrist sa krstom”, “Bitka kod Angiarija” i “Bogorodica sa djetetom i Svetom Anom”, prenosi Tanjug.

“Vetruvijev čovjek” je izložen u posebnoj vetrini okruženoj drugim studijama proporcija i anatomije ljudskog tijela koje je Da Vinci načinio između 1489. i 1490. godine, a koje su pozajmljene iz Kraljevske biblioteke zamka Vinzdor.

Ukupno 11 originalnih crteža je pozajmljeno iz zamka Vindzor, Ficvilijam muzeja u Kembridžu i Nacionalne galerije umjetnosti u Vašingtonu, dok su sedam djela Da Vincijevih učenika pozajmili Ašmolean muzej u Oksfordu, Umjetnička galerija u Hamburgu, Morgan biblioteka i muzej u Njujorku.

Postavka nudi uvid i u Da Vincijev boravak u Veneciji na početku 1500. godine, kao i na međusoban uticaj između Da Vincija i Direra.

Posjetioci izložbu mogu pogledati do 14. jula.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.