Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba Ljudsko lice sarajevske Hagade

hagada22232

Izložba “Ljudsko lice sarajevske Hagade i univerzalna poruka njene priče“, koju je u saradnji s banjalučkim srednjoškolcima pripremilo Udruženje „Benevolentia“ iz Banje Luke bit će otvorena sutra u Jevrejskoj opštini u Sarajevu, a povodom Pesaha za godinu 5777. godinu.

Ova putujuća izložba je centralni dio projekta Udruženja „Benevolentia“, dok je uvodni dio projekta bila organizacija uvodnog seminara (za profesore srednjih škola) „Ljudsko lice sarajevske Hagade“, održanog u Jevrejskom kulturnom centru Arie Livne u Banjoj Luci, 26. i 27. augusta 2016. godine.

Projekat želi upoznati javnost o Sarajevskoj hagadi, te ukazati na značaj i ulogu koju Sarajevska hagada ima za pripadnike jevrejske zajednice, ali i na njenu značajnu ulogu i za sve ostale građane Bosne i Hercegovine, jer govori o bogatoj kulturnoj tradiciji BiH, kao i o održanju u teškim vremenima, te prenosi poruku mira, tolerancije i poštovanja kulturnih vrijednosti.

Putujuću izložbu osmislili su i pripremili učenici Gimnazije Banja Luka, nakon čega je ona izložena u Banjoj Luci, Bihaću i Prijedoru, a u Jevrejskoj opštini u Sarajevu bit će izložena tokom trajanja praznika Pesah, i to od 12. do 18.aprila.