Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Gazi Husrev-begova biblioteka

Izložba “Mevlud u kulturi bh. muslimana” u Sarajevu

Gazi Husrev-begova biblioteka

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložba “Mevlud u kulturi bosanskohercegovačkih muslimana” bit će otvorena sutra u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini organizira tu izložbu povodom nastupanja mjeseca rebiu-l-evvela u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s.

Mevlud je vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda a.s, a u islamskoj tradiciji Bošnjaka, učenje mevluda je jedan od najrasprostranjenijih vjerskih običaja.

Cilj izložbe jeste ukazati na tradiciju obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tokom historije.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić i drugi.

Osim toga, bit će prezentirani rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH te muzejski eksponati koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti.

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izložba če biti otvorena do 27. novembra, javila je MINA.