Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Historijski muzej BiH

Izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” otvara manifestaciju Mjesec muzeja

migradimoprugu

Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine danas će biti otvorena izložba “Mi gradimo prugu, pruga gradi nas” čiji su autori studenti Odsjeka za grafiku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Izložba se realizira u okviru projekta The Living Museum, a partneri na projektu su Historijski muzej BiH, Univerzitet umjetnosti i King's College iz Londona.

Kroz projekat je napravljena platforma za inovativna istraživanja i interveniranja u Zbirku umjetničkih djela Historijskog muzeja BiH, koja je zbog tog projekta prebačena u centralni izložbeni prostor.

Četiri studenta Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu su od juna do oktobra radila istraživanje grafičkih listova i crteža koji se čuvaju u Zbirci.

Studenti Ensar Hadžić, Marina Krsmanović, Faris Ramadanović i Stefan Savić su imali priliku da se informiraju o tehnikama i temama o kojima govore likovna djela iz muzejske zbirke.

Djela najvećih bosanskohercegovačkih i jugoslovenskih umjetnika su im poslužila kao inspiracija za stvaranje vlastitih radova – djela studenata bit će predstavljena u prostoru kao i djela koja se čuvaju u Historijskom muzeju BiH.

Studenti su kroz izložbu djelovali i kao kustosi i kao umjetnici pažljivo su selektirali radove iz kolekcije, povezujući muzejske priče sa sadašnjim društvenim fenomenima i problemima.

Osim te izložbe u Historijskom muzeju BiH istovremeno bit će predstavljena instalacija “U drugom svjetlu” Milene Michalski koja govori o muzeju u arhitektonskom i konceptualnom smislu.

Tim događajima se zvanično otvara manifestacija Mjesec muzeja 2019, koja se četvrtu godinu organizira s ciljem promocije kulturno-historijskog naslijeđa koje se čuva u muzejskim zbirkama, unapređivanja muzejske prakse i jačanja svijesti o važnosti muzeja u bh. društvu.

Tokom novembra u Historijskom muzeju BiH bit će organizirane različite aktivnosti izložbe, predavanja, radionice, filmske projekcije te kustoska vođenja, najavljeno je iz Historijskog muzeja BiH.