Izložba “Modra rijeka, modro more” postavljena u Collegium Artisticumu

Modra rijeka modro more

Izložba “Modra rijeka, modro more” iz zbirke hrvatske galeristice i kolekcionarke Dagmar Meneghello postavljena je pred sarajevsku publiku u Collegium Artisticumu, a u subotu navečer bit će zvanično otvorena.

Zbirka je stvarana pedeset godina a sadrži djela vrhunskih hrvatskih umjetnika među kojima ih je značajan broj rođenjem, školovanjem ili djelovanjem vezan za Bosnu i Hercegovinu, kao i radovi bh. umjetnika. Mnogi od njih prisustvovat će otvaranju.

Kolekcionarka Dagmar Meneghello na današnjoj pres konferenciji kazala je da je u Hrvatskoj kolekcionarstvo moćno, ima mnogo ljudi koji skupljaju slike. Ipak, za svoju kolekciju kaže da je specifična po tome što nije kupovala slike preminulih umjetnika.

– Najčešće sam kupovala slike umjetnika koji su završavali akademije i bili na početku profesionalnog puta. To su rani radovi umjetnika koji su danas veoma poznati – istaknula je.

Ističe Meneghello autore porijeklom iz BiH za koje kaže da bez obzira na značajnu karijeru koju su postigli u Hrvatskoj “nikad nisu prestali biti dio ovog kulturnog kruga”.

Umjetnička direktorica postavke Amra Zulfikarpašić istaknula je značaj izložbe i njen naziv koji, kako je kazala, simbolizira povezivanje umjetnika BiH i Hrvatske.

– Umjetnici ne bi trebalo da imaju barijera, umjetnost ruši sve granice. Željela sam da ova izložba dođe u Sarajevo, trud se isplatio, a zadovoljstvo je neprocjenjivo – kazala je.

Kolekciju Dagmar Meneghello čini oko 1.800 radova, a za sarajevsku izložbu izdvojila ih je oko 400. Najveći dio radova iz kolekcije smješten je na otoku Palmižana na kojem je Dagmar sa pokojnim suprugom vratila sjaj porodičnom imanju starom dva vijeka i mjesto je okupljanja nekih od umjetnika čija su djela izložena na sarajevskoj izložbi.

Izložba “Modra rijeka, modro more” realizirana je zahvaljujući naporima Collegium Artisticuma i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, a uz podršku Grada Zagreba, Grada Sarajeva, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva kulture i sporta KS, Općine Centar, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i Hrvatskog kulturnog društva “Napredak”.