Kultura

Street Arts Festival

Izložba “Murali 2020.” u subotu u Mostaru

18/02/2021

Cilj izložbe je da se na jednom mjestu predstavi koncept prošlogodišnjeg festivala ulične umjetnosti te počne s aktivnostima u ovoj godini kada bi se trebao održati jubilarni deseti Street Arts Festival Mostar

Izložba “Murali 2020.” u organizaciji Street Arts Festival (SAF) Mostar bit će otvorena u subotu, 20. februaru, u Omladinskom kulturnom centru (OKC) Abrašević s početkom u 18 sati.

Cilj izložbe je da se na jednom mjestu predstavi koncept prošlogodišnjeg festivala ulične umjetnosti te počne s aktivnostima u ovoj godini kada bi se trebao održati jubilarni deseti Street Arts Festival Mostar, najavili su organizatori.

“Deveti SAF bio je fokusiran na domaću i regionalnu umjetničku scenu te je nastavio atraktivni razvojni put u smislu općeg dobra i dokumentiranja vremena u kojem živimo. Uz podršku volontera, donatora i partnera uspjeli smo u jako neizvjesnim i teškim uvjetima za djelovanje osmisliti program koji je na svojevrstan način energizirao javni prostor i rezultirao kvalitetnom produkcijom koja je upotpunila već postojeću galeriju pod otvorenim nebom”, ističu iz Street Arts Festivala.

Festival je ugostio muraliste i arhitekte čiji je umjetnički rukopis prepoznat na regionalnoj i svjetskoj sceni ulične umjetnosti, domaće snage čije najbolje vrijeme tek dolazi, akademske kipare, mlade kreativce i neke od prvih grafitera u BiH.

Street Arts Festival Mostar egzistira od 2012. godine i svojim je kontinuiranim održavanjem omogućio da Mostar postane sjecište urbane kulture gdje djeluju, osnažuju i afirmiraju se autori iz BiH, regije i cijelog svijeta te stvaraju jednu od najvećih i najimpozantnijih galerija ulične umjetnosti na Balkanu.

Međusobna senzibilnost i povezanost u zajedničkom vremenu i prostoru stvorila je sasvim drugačiju stvarnost na pozornici ulice te izgradila street art scenu i pokret koji prerasta u ozbiljan umjetnički koncept s ulogom urbanog i artikuliranog odgovora na pitanja modernog društva.

Izložba “Murali 2020.” realizira se uz podršku programa “Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative” (BHRI), kojeg provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz financijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.