Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba Nacionalnog arhiva Estonije “Okrutno proljeće” otvorena u Sarajevu

zemaljski muzej (6)

Izložba Nacionalnog arhiva Estonije “Okrutno proljeće” otvorena je danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, u sklopu saradnje te institucije s Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine.

Tema izložbe je oko 50 godina estonske historije tokom kojih je ta zemlja bila dio bivšeg Sovjetskog saveza.

Direktor Arhiva FBiH Adamir Jerković rekao je da su se u toj instituciji potrudili da uoči praznika oslobođenja Sarajeva organiziraju međunarodnu izložbu Nacionalnog arhiva Estonije kao dar gradu Sarajevu.

Istakao je da je Estonija po sporazumu iz 1939. između Trećeg rajha i Sovjetskog saveza pripala zoni utjecaja SSSR-a, a da je nezavisnost stekla 1991.

Direktor Nacionalnog arhiva Estonije Prit Pirsko istakao je da je ova izložba dokaz prijateljske saradnje koju imaju s Arhivom FBiH i podsjetio da je prošle godine u Talinu postavljena vrlo profesionalna izložba “Srebrenički inferno”, te da je tada potpisan sporazum o saradnju dviju institucija.

Dodao je da je ta izložba privukla mnogo pažnje u Estoniji jer je historija bila okrutna i prema narodu u njegovoj zemlji, te da vjeruje da ta činjenica zbližava naša društva.

Na izložbi je predstavljen spektar dokumentarnog naslijeđa, od fotografija pa do audio-vizuelnih materijala.