HKD Napredak Vitez

Izložba narodnih nošnji bh. regija i država u podunavskom slivu

l_cc4a1e5a18f254bb72742ba71368a41f

Podružnica HKD Napredak u Vitezu, pripremila je stalnu postavke u svojoj etno galeriji. Riječ je o izložbi narodnih nošnji bosanskohercegovačkih regija ali i država u podunavskom slivu

Otvaranje stalne galerijsko-muzejske postave planirano je za Dan državnosti BiH, a prigodna Glazbeno -scenska revija narodnih nošnji bit će održana 24. novembra u sportskoj dvorani Srednje škole Vitez.

– Pored revije dvadesetak narodnih nošnji iz raznih krajeva BiH i država u okruženju koje će nositi manekeni iz HKD Napredak Vitez, Busovača i Odžak, te članovi BZK Preporod iz Viteza, KUD Sv. Anto Cim iz Mostara i Stari Hrast iz Novog Travnika te IFS Guča Gora, za ovu prigodu pripremljena je praizvedba originalne koreografije „Podunavska zavrzlama“ – kazao je za Fenu voditelj projekta Anto Zirdum

Pojašnjava da je riječ o kompoziciji profesorice Gordane Mišković, te da se u njoj glazbeni obrazac karakterističnog i prilično reprezentativnog bh. kola zavrzlama kompilira s ritmovima valcera, mazurke, polke i drugih europskih trokoraka i te je stvorila autentičnu “Podunavsku zavrzlamu#. Kompoziciju izvode članovi Napretkovog RITER ETNO orkestra.

– Dva vrsna koreografa Zoran Kupreškić iz Viteza i Ivan Križanović iz Busovače intenzivno rade na potpuno novoj koreografiji neviđenoj na našim prostorima u kojoj sudjeluje 60 izvođača. Novina ove koreografije je i u činjenici da će igrači odjenut različite nošnje. U fundusu HKD Napredak Vitez nalazi se 11 kompleta različitih nošnji, dok Busovača ima tri kompleta – kazao je Zirdum.

Svečano otvaranje galerije održati će se nakon programa, a za javnost galerija će biti otvorena od 25. novembra.