Samokova

Izložba o Isaku Samokovliji otvorena u Bugarskoj

izlozba bugarska
FOTO: Fena

Izložbu je dizajnirala i prevela na engleski jezik Ifeta Lihić, saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koja se i sama bavila istraživanjem dramskog opusa Isaka Samokovlije

U Historijskom muzeju grada Samokova u Bugarskoj danas je otvorena izložba o Isaku Samokovliji, čija porodica vodi porijeklo iz tog grada.

Izložba je nastala kao rezultat višemjesečnog istraživačkog rada o životu i djelu bosanskohercegovačkog književnika, a sastoji se od skeniranih primjeraka originalnih eksponata iz bogate muzejske zbirke “Isak Samokovlija” koja je pohranjena u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i ambasador BiH u Bugarskoj Zdravko Begović, koji je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku prisustvovati toj važnoj kulturnoj saradnji Bosne i Hercegovine i Bugarske, istakavši da je bh.-bugarsko prijateljstvo izuzetno važno, naročito što je Republika Bugarska bila prva zemlja koja je priznala nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Begović smatra da je kultura značajna oblast za saradnju dvije prijateljske zemlje te se nada nastavku te kulturne saradnje.

Zamjenik ambasadora Bugarske u BiH Nikola Nikolov kazao je da mu je izuzetna čast što je prisustvovao otvorenju izložbe o Isaku Samokovliji te da je ponosan što je Ambasada Bugarske inicirala ovaj projekt između Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i kulturnih institucija u Samokovu.

Autorica izložbe Đana Kukić već dugi niz godina izučava djelo Isaka Samokovlije, za koje navodi da je vrijedna riznica za sve istraživačice i istraživače te značajno kulturno naslijeđe BiH. Izložba o Isaku Samokovliji predstavlja povod, kako je rekla, za nova istraživanja iz kulturne historije balkanskih naroda.

Izložbu je dizajnirala i prevela na engleski jezik Ifeta Lihić, saradnica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH koja se i sama bavila istraživanjem dramskog opusa Isaka Samokovlije.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović naglasila je tom prilikom da je najvažniji dio ove saradnje ono što nas tek očekuje, a to je zajedničko istraživanje kulturne historije Evrope.

-Naše dvije zemlje u stanju su ispričati neke nove i neotkrivene kulturnohistorijske priče i ponuditi ih europskoj kulturi – poručila je, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.