Kultura

autor Zvonko Martić

Izložba o korizmenim i uskrsnim običajima Hrvata u BiH otvorena u Tomislavgradu

30/01/2021

Autor izložbe je etnolog Zvonko Martić iz Samostana i duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" u čijem se arhivu nalaze fotografije, a one predstavljaju nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar

Izložba fotografija pod nazivom “Korizmeni i uskrsni obredi i običaji Hrvata u Bosni i Hercegovini” otvorena je u petak navečer u Gradskoj galeriji Kulturno-informativnog centra (KIC) u Tomislavgradu.

Pasionska baština Zagreb i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” u suradnji s KIC-om Tomislavgrad organizatori su izložbe koja je otvorena u povodu manifestacije “Noć muzeja”.

Autor izložbe je etnolog Zvonko Martić iz Samostana i duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” u čijem se arhivu nalaze fotografije, a one predstavljaju nematerijalne kulturne aspekte kulture i pučke tradicije koji slijede liturgijski kalendar.

U njegovo ime izložbu božićnog i korizmeno-uskrsnog ciklusa otvorila je ravnateljica KIC-a Tomislavgrad Danijela Papić.

“Kroz 21 scenu fotografija koju je napravio Jasmin Fazlagić prikazane su specifičnosti religioznosti bosanskohercegovačkih katolika koja je spoj njihove pripadnosti kršćanskom i katoličkom svjetonazoru i vjerovanjima nekršćanskog porijekla nastalih i čuvanih u kontaktu jedinstvene povijesti kako nije imala ni jedna druga europska zemlja”, za Fenu je kazala Papić.

Fotografije iz cijelog prostora BiH, po njezinim riječima, predstavljaju svojevrsnu rekonstrukciju nekih religijski praksi i običaja iz ne tako davne prošlosti kada su Hrvati bili dio života u svakodnevnom i blagdanskom kontekstu.

“Sve fotografije su snimane na mjestima i sa stanovnicima mjesta iz koji se prikazuju pobožne prakse i običaji katoličkog hrvatskog puka, a izuzetak čini fotografija iz župe Sasina jer zbog nemogućnosti odlaska na teren snimak je napravljen u crkvi u Podhumu pored Livna”, istaknula je Papić.

Na kraju je dodala da se ukratko po ovim fotografijama može kazati da je cijela povijest Hrvata u Bosni i Hercegovini bila i do današnjih dana ostala njihova stvarna borba za fizički opstanak, usprkos patnjama kroz koje su prolazili.

Otvaranje izložbe glazbeno su popratili učenici Osnovne glazbene škole iz Tomislavgrada i pjevačka skupina “Mlade” iz Bukovice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.