Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba o šezdesetima – od antibebi pilule do fiće

Izlozba o sezdesetima1

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu najavljena je izložba „Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost“ koja će od aprila do oktobra 2018. publici pružiti široki uvid u turbulentno razdoblje hrvatske istorije od 1958. do 1971. godine prema idejnom konceptu Zvonka Makovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Izložba „Šezdesete u Hrvatskoj: Mit i stvarnost“ predstavit će period Hrvatske u Jugoslaviji od 7. Kongresa Partije do Karađorđeva, odnosno hrvatskog proljeća i 1971. godine koja označava kraj jednog perioda jer počinje snažnija federalizacija Jugoslavije koja postaje sve naglašenije savezna država, istaknuo je Maković.

Postavom će grupa od 18 stručnih autora, pod koordinacijom istoričara umjetnosti Zvonka Makovića, tematizirati područja umjetnosti, kulture, arhitekture, fotografije, dizajna, književnosti, kazališta, muzike, filma, itd…

Izložba je podijeljena na 18 tematskih cjelina, a artefakti su prikupljani iz više hrvatskih muzeja kao i iz privatnih zbirki.

“Na izložbi ćemo vidjeti sve. Najmanji eksponat je antibebi pilula koja je izumljena 1960. godine, a koja je u upotrebi od 1965. i koja mijenja naše emocije i ponašanje. Najveći eksponat bit će fićo. Ova dva eksponata ne pripadaju umjetnosti, nego životu“, izjavio je autor idejnog koncepta Zvonko Maković.

Istaknuo je kako je cilj izložbe upravo prikazati život u tom periodu, ne zanemarujući istovremeno snažnu ekspanziju tadašnje umjetnosti.

Izložbu će kroz šest mjeseci popratiti brojni događaji: edukativni programi, okrugli stolovi, predavanja autora izložbe, koncerti sa muzikom iz tog perioda, filmovi i predstave iz šezdesetih, bogat suvenirski program, itd…

Izložba se u Muzeju za umjetnost i obrt otvara 14. aprila.