Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba o životu i djelu arhitekte Nedžada Kurte

nedzad-kurto1

Izložba “Život i djelo sarajevskog arhitekte Nedžada Kurte” otvorena je danas u Galeriji Burence na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

Dio njegovih projekata javnost će u tom prostoru moći pogledati do kraja mjeseca.

Autorica izložbe, profesorica s Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu Lemja Chabbouh- Akšamija podsjetila je na značaj profesora Kurte naglašavajući da je dobitnik brojnih nagrada i priznanja među kojima je i republička nagrada lista ”Borba” za najbolju arhitektonsku realizaciju 1976. godine, te Šestoaprilska nagrada grada Sarajeva 1984. godine.

Profesor Kurto je preminuo u septembru 2011. u Sarajevu, a iza sebe je ostavio brojna djela.

Na otvaranju izložbe je naglašeno da je u dugogodišnjoj praksi pokazao poseban interes za zaštitu historijskih ambijenata te da je radio na projektima revitalizacije ambijentalnih cjelina Sarajeva, Jajca, Cazina, Tuzle, Foče, Mostara.

Autor je brojnih idejnih rješenja za revitalizaciju objekata kulturno-historijskog značaja za Sarajevo.

Autor i koautor je više djela iz oblasti arhitekture i umjetnosti. Među njima su naslovi ”Arhitektura BiH i razvoj bosanskog sloga” i ”Sarajevo MCDLXII – MCDLXCII (Sarajevo 1462.-1920.)”.

Kurto je rođen 1945. godine u Sarajevu, gdje je, poslije završene Klasične gimnazije, studirao i diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 1968. godine.

Obrazovanje je dopunjavao studijem na Filozofskom fakultetu, postdiplomskim studijem u Holandiji i postdiplomskim studijem u Beogradu. Doktorirao je na Sveučilištu u Zagrebu 1988. godine s temom Arhitektura secesije u Sarajevu.

Bio je dekan i profesor na Arhitektonskom fakultetu i Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu te honorarni profesor St. Peter’s Collegea na prestižnom Oxford Univerzitetu.

Organizatori izložbe “Život i djelo sarajevskog arhitekte Nedžada Kurte” su Arhitektonski fakultet u Sarajevu i Internacionalni festival Sarajevo ”Sarajevska zima”.