Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevska zima

Izložba “Običan malecki san” otvorena u Galeriji Novi hram

obican malecki san

Izložbu je otvorio crnogorski ambasador u BiH Milan Lakić koji je istaknuo da se radi o umjetniku mlađe generacije, a osvrnuo se na njegov umjetnički put i nagrade

Izložba “Običan malecki san” crnogorskog akademskog slikara Milutina Obradovića otvorena je večeras u Galeriji Novi hram, u okviru Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.

Do 14. marta publika će moći da vidi tridesetak slika, rađenih uglavnom tehnikom uljanih boja na platnu.

– U Sarajevu sam želio ispričati priču koju sam donio na motivu koji obrađujem, stilizacija konja. Konj je simbol jačine, moći ili pak ljepote. Nije neobično niti slučajno što je taj motiv našao mene ili što sam ja našao njega. Uloga oka koje nas promatra sa slika, jeste da prepoznate sebe u njemu odnosno da prepoznate sebe u vatrometu boja – kazao je u izjavi novinarima.

“Običan malecki san” dosad je obišao Podgoricu, Beograd, Ljubljanu, a za oktobar je planirano da slike iz te postavke budu izložene i u Firenci. Umjetnik kaže da mu je ovo prvi profesionalni kontakt sa Bosnom i Hercegovinom, a nada se da će poziva biti još.

Izložbu je otvorio crnogorski ambasador u BiH Milan Lakić koji je istaknuo da se radi o umjetniku mlađe generacije, a osvrnuo se na njegov umjetnički put i nagrade. Večerašnji kulturni događaj okarakrerizirao je i kao pokazatelj prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Na otvaranju izložbe radova Milutina Obradovića, o umjetniku i njegovom djelu govorio je i Džeko Hodžić, bh. umjetnik porijeklom iz Crne Gore.

Milutin Obradović rođen je u Bijelom Polju. Završio je srednju likovnu školu “Petar Lubarda”, nakon čega je upisao Fakultet likovnih umjetnosti na Cetinju. Diplomirao je 2002. godine. Dosad je imao mnogo samostalnih i više kolektivnih izložbi.