Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti

Izložba “Orkestar” autorice Tatjane Burzanović

OPSADA

Riječ je o tridesetak ilustracija inspirisanih poezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina. I sama izložba nazvana je prema istoimenoj knjizi Alije H. Dubočanina

Izložba “Orkestar” autorice Tatjane Burzanović bit će otvorena danas u galeriji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u okviru specijalnog programa Međunarodnog festivala “Sarajevska zima”.

Riječ je o tridesetak ilustracija inspirisanih poezijom bosanskohercegovačkog književnika Alije Hasagića Dubočanina. I sama izložba nazvana je prema istoimenoj knjizi Alije H. Dubočanina.

Izložbu će otvoriti direktor Festivala “Sarajevska zima” Ibrahim Spahić i predsjednik Društva pisaca Bosne i Hercegovine Hadžem Hajdarević. Otvorenju izložbe prisustvovat će i Smiljka Hasagić Dubočanin.

Neke od slika iz ciklusa “Orkestar” su dio magistarskog rada autorice Burzanović. Većina radova su ilustracije Dubočaninovih pjesama, a ostale su dio ciklusa koji je inspirisan njegovom poezijom.

Tatjana Burzanović je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje je i magistrirala o temi “Interrelacija između pisma i tiska”. Doktorirala je na Fakultetu umetnosti u Beogradu.

Trenutno je radno angažovana na Univerzitetu Donja Gorica, u Podgorici kao dekan na Fakultetu za dizajn i multimediju. Posjeduje veliko iskustvo u oblasti grafičkog dizajna, grafike u arhitekturi i enterijera. Radila je kao umjetnički urednik, dizajner enterijera i grafički dizajner na različitim nivoima. Dobitnik je mnogih nagrada za svoja umjetnička i književna djela, saopćili su organizatori.