Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sarajevo

Izložba “Partitura života” o kompozitoru Branku Grkoviću otvorena u galeriji Mak

galerija mak izlozba (1)

Autorica Abdičević istaknula je da je izložba realizirana u saradnji SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te da dizajn potpisuje Branko Dursum

Izložba “Partitura života” o kompozitoru i pijanisti Branku Grkoviću, autorice – muzejske savjetnice Amine Abdičević, otvorena je u galeriji Mak Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Na izložbi su predstavljeni notni zapisi, kompozicije, dokumenti, fotografije i lični predmeti Branka Grkovića.

Branko Grković jedan je od muzičkih umjetnika koji su obilježili kulturno stvaralaštvo u BiH nakon Drugog svjetskog rata. Posebno je bio značajan Grkovićev angažman u sarajevskom Narodnom pozorištu gdje je u periodu od 1949. do 1979. djelovao kao korepetitor Opere i Baleta. Godine 1957. za djelo „Pet pjesama za bariton i veliki orkestar“, nagrađen je Šestoaprilskom nagradom grada Sarajeva.

Autorica Abdičević istaknula je da je izložba realizirana u saradnji SPKD „Prosvjeta“ Sarajevo i Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH te da dizajn potpisuje Branko Dursum.

– Ono što istinski raduje i što izložbi daje poseban pečat, jeste inicijativa kćerki Branka Grkovića, Diane i Mirjane, da nakon izložbe svi originalni eksponati iz obiteljske zaostavštine, ostanu u trajnom vlasništvu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao dio zbirke Branka Grkovića, dostupni svim zainteresiranim istraživačima i entuzijastima, budućim pijanistima, muzikolozima, kompozitorima – kazala je Abdičević.

Kćerka Branka Grkovića, Diana Grković-Foretić, na otvorenju izložbe istakla je da sestra i ona, nakon smrti roditelja godine sreće i spokoja nose u srcu i karakteru.

– Sve oluje i rat, kojem se nismo nadale, samo su note one partiture života koju sudbina nametne. Muzika je nama dvjema ostala kao okrilje, profesija i motiv da odgojimo unuka i praunuka u istom maniru i duhu našeg tate Branka – kazala je Grković-Foretić.

Svi zainteresirani izložbu “Partitura života” mogu pogledati do 11. avgusta, saopćeno je iz Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti.