Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba “Poljaci i Nijemci – Historije dijaloga otvorena u Sarajevu (VIDEO)

izlozba

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH večeras je, povodom 25. godišnjice poljsko-njemačkog sporazuma, otvorena izložba “Poljaci i Nijemci – Historije dijaloga“.

Izložbu su otvorili ambasadori Poljske i Njemačke u BiH Andrzej Krawczyk i Christiane Hohmann koji su podsjetili da su u svijetu uvijek postojali konflikti, ali je poljsko-njemački sporazum dobar primjer kako se može sarađivati.

Ambasador Krawczyk je istakao da je potpisivanje Sporazuma između Poljske i Njemačke dokaz da u historiji nema toliko neriješivih problema, pogotovu za Poljsku koja je u 20. stoljeću pretrpjela velike gubitke.

– Pobijediti prošlost nije lak zadatak, jer mnogi događaji iz prošlosti izazivaju mnogo emocija, mržnju, bol, osvetu, ali se sve to može prevazići. Na pomirenju treba raditi i za pomirenje treba vremena – poručio je ambasador Krawczyk.

Također, i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je u izjavi za medije kazao da je Sporazum Njemačke i Poljske fin primjer kako se može sarađivati, te da su “stari neprijatelji dvije države u kojima je bilo velikih žrtava, pogotovu u Poljskoj, dokazali da se može sarađivati“.

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina je izrazio zadovoljstvo što obilježavanje značajnog jubileja, potpisivanje Sporazuma između Njemačke i Poljske, simbolizira i upućuje na težnju ka miru.

Izložba će biti otvorena do kraja januara, a na 23 panoa prikazano je, uprkos teretu historije, potpisivanje sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji, definirani ciljevi i oblasti saradnje, od sigurnosti, politike i ekonomije do zaštite okoliša i povezivanja mladih.