Kultura

Izložba povodom 25 godina Sporazuma Poljske i Njemačke

24/01/2017

Ambasador Republike Poljske Andrzej Krawczyk danas će otvoriti izložbu “Poljaci i Nijemci. Historije dijaloga” u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, povodom Sporazuma o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji Poljske i Njemačke, koji je prošle godine obilježio 25. godina, najavljeno je iz Amabasade Poljske u BiH.

Godina 1989. donijela je velike promjene u Evropi. Najviše koristi od tih promjena imale su Poljska i Njemačka. Poljska je izborila slobodu, a Njemačka jedinstvo. Misa pomirenja održana 12. novembra 1989. u Krzyżowoj, uz učešće prvog nekomunističkog poljskog premijera Tadeusza Mazowieckog te kancelara ujedinjene Njemačke Helmuta Kohla, otvorila je put konstruktivnom dijalogu Poljske i Njemačke. Otvoren je i put ka potpisivanju sporazuma o granici 14. novembra 1990. godine.

Time je zatvoreno najteže otvoreno pitanje Poljske i Njemačke nakon Drugog svjetskog rata. Sporazum o dobrosusjedskim odnosima i uzajamnoj saradnji potpisan 17. juna 1991. godine otvorio je novu fazu poljsko-njemačkih odnosa. Sporazum je definirao ciljeve i oblasti saradnje, od sigurnosti, politike i ekonomije do zaštite okoliša i povezivanja mladih. Pored toga, svjedočio je o poljsko-njemačkoj zajednici vrijednosti te podudaranju interesa uprkos teretu historije i različitim političkim i ekonomskim potencijalima, navodi se u saopćenju.

Komentari