Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Imamo Muzej"

Izložba povodom 60 godina rada Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

muzej knjizevnosti2 (2)

Izložba „Imamo Muzej“, više kustosice Đane Kukić će pokazati selekcioniranu građu iz arhiva ove institucije i mnoga muzejska izdanja koja možda nisu dugo ni viđena

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine u povodu 60. godišnjice rada priprema izložbu pod nazivom „Imamo Muzej. Izložba će biti otvorena u petak 19. novembra 2021. godine u 12 sati, a prema riječima direktorice Muzeja Šejle Šehabović na njoj će biti prikazan dio arhiva rada ove institucije kulture tokom šest decenija.

– Osim zbirki koje sadrže više od 20.000 eksponata, Muzej sada može pokazati i 60-godišnji arhiv vlastitoga rada. Predstavit ćemo djelimično neke od najstarijih i najnovijih izložbi koje su uposlenici muzeja radili i u kojima je učestvovao. Također, prikazat ćemo i historiju našega rada kroz saradnju sa drugim institucijama u zemlji i inozemstvu, kao i dokumente koji se tiču samoga rada Muzeja. Sve ovo će nam pokazati koliko se zapravo naša nedavna prošlost, prije samo 60 godina, i organizacija života i upravljanje kulturnom baštinom razlikuju od današnjeg javašluka u kojem, nažalost, učestvujemo – kazala je Šehabović.

Dodaje da će izložba „Imamo Muzej“, više kustosice Đane Kukić pokazati selekcioniranu građu iz arhiva ove institucije i mnoga muzejska izdanja koja možda nisu dugo ni viđena.

– Mi zapravo želimo proslaviti 60 godina od kojih, evo skoro polovinu, postojimo kao institucija bez državnog staranja. To pokazuje dvije stvari: da je nama bilo teško raditi, ali i da za ovaj Muzej ima puno interesovanja i ljubavi širom svijeta, pa smo se tako nekako uspjeli izdržavati ovih 60 godina – ističe Šehabović.

Dodaje da se ove godine ekipi Muzeja pridružuje i kreativni tim Prve gimnazije Sarajevo, pod vodstvom prof. Jesenke Jusko.

– Oni će učestvovati u izlaganju postavke i u vođenim turama koje će biti zakazivane svaki dan. Ova saradnje je vezanan uz projekat koji već dugo godina zamišljamo – gdje bi djeca bili kustosi i kustosice našega Muzeja. Ovo radimo jer nam stvarno treba volonterski rad, ali i u simboličkom smislu želimo pokazati koliko je važan odgoj muzejske publike i da zapravo današnje generacije ne brinu o našoj baštini i da je sve u što se najviše možemo pouzdati mladost naše zemlje – kazala je Šehabović.

Sam naziv izložbe kustosica Kukić je uzela iz članka iz 60-ih godina koji je izašao u Oslobođenju pod naslovom “Imamo muzej”.

– Bila je to velika pobjeda prve direktorice Muzeja Razije Handžić koja je uradila jednu ogromnu lobističku kampanju kako bi u našoj Socijalističkoj republici, a ne u nekoj drugoj, bio osnovan jedini muzej nacionalne književnosti u tadašnjoj Jugoslaviji – zaključuje Šehabović.