Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Galerija Aluminij

Izložba “Povratak anđela” u Mostaru

izlozba aluminij222

Na koncu, likovni kritičar Ivan Vukoja, u osvrtu imena Anđeo u sustavu umjetnosti, ocjenjuje kako je Mustagrudić ”tip kolekcionara koji živi sa svojim umjetninama i za njih”

Izložba “Povratak anđela” na kojoj će biti prikazana djela iz zbirke umjetnina europskoga kolekcionara mostarskoga porijekla Srećka Mustagrudića bit će otvorena u petak, 31. maja, s početkom u 20 sati u Galeriji Aluminij, u sklopu Mostarskog proljeća – Dana Matice hrvatske Mostar.

– On je prvi je veliki mostarski kolekcionar, a svoju je strast razvio do neslućenih visina. Njegova zbirka svrstava ga u red poznatih kolekcionara s čvrstim ugledom u cijelomu svijetu. No, dok kolekcionari ljubomorno čuvaju i skrivaju svoje umjetnine, Srećko je drukčiji. Posljednjih dvadesetak godina svojevrsnom su pripravom za njegov konačni povratak – komentira počasni predsjednik MH Mostar akademik Josip Muselimović, dodavši kako je upravo Mustagrudić, 2008. godine, Mostar darovao prvom numizmatičkom zbirkom, i tada u sklopu Dana MH.

Srećko je za ovu prigodu priredio dojmljiv katalog, u razini monografskoga presjeka postava, a među nekoliko ocjenjivača jest i mostarski novinar i publicist Zlatko Serdarević koji se osvrće i na prikaz Križnoga puta na neprocjenjivim zlatnim medaljonima, prikaz rimskih papa na unikatnim zlatnicima, kao i na otisnuto znamenje pet monoteističkih religija na kompletu srebrnjaka.

Dok slovački veleposlanik u Sarajevu, NJ.E. Martin Kačo, podsjeća na činjenicu kako umjetnost ”ima neprocjenjivu privilegiju ignorirati vrijeme, kao i identitet koji potječe iz geopolitike, nacionalnosti, odnosno vjeroispovijedi”, dr. fra Iko Skoko u Povratku anđela vidi prostor za osnaženje duha ”koji će posvijetliti važnost odgovornosti za dijalog i mir”.

– Ove godine obilježavamo osamstotu obljetnicu dijaloga koji se dogodio u Egiptu, a koji su vodili sv. Franjo Asiški i sultan Al-Kamil, a taj je susret primjer kako se i u teškim okolnostima može pronaći prostora za susret i za dijalog – naglašava fra Iko u svjetlu jednoga dijela postava u kojemu Srećko izlaže sliku posvećenu upravo tomu susretu koji je utjecao na povijesnu zbilju.

Na koncu, likovni kritičar Ivan Vukoja, u osvrtu imena Anđeo u sustavu umjetnosti, ocjenjuje kako je Mustagrudić ”tip kolekcionara koji živi sa svojim umjetninama i za njih”.

– One su najvažniji medij preko kojega komunicira s vlastitim socijalnim okruženjem i sam sa sobom. U njegovoj se zbirci prožimaju i nadopunjuju privatno i javno, lokalno i globalno, naše i svjetsko. Srećko je istodobno duboko uronjen u vlastite obiteljske korijene i odnose, kulturu i tradiciju sredine u kojoj je odrastao, posebnosti mjesta, gradova i država u kojima je živio, ali i u prostorno i vremenski daleke i, iz naše perspektive, još uvijek egzotične i nedovoljno poznate kulture i tradicije – piše Vukoja, zaključujući kako ova zbirka ima umjetnički, interkulturalni, čak i ekumenistički značaj.

Uz MH Mostar i Galeriju Aluminij, na čelu organizacije Povratka anđela su slovačko veleposlanstvo i Slovački paraolimpijski odbor, a sam Mustagrudić o svojoj strasti priča rado i pitko, u jedinstvenomu spoju sveučilišnoga znalca i nesputanoga zaljubljenika u ljudsko tvorenje lijepoga.

Srećko Lola Mustagrudić rođen je 1952. u Mostaru. Kolekcionarstvom numizmatike i umjetnina bavi se dulje od 50 godina, a danas je jednim od ozbiljnih kolekcionara europske razine. Nositeljem je većega broja povelja, odlikovanja i zahvalnica za doprinos kulturi i promicanju dobroga imena Slovačke Republike u svijetu. Oženjen je i otac dviju kćeri.

Izložba će biti otvorena do 28. juna.