Kultura

sarajevo

Izložba profesora Srednje škole primijenjenih umjetnosti, na Dan umjetnosti

15/04/2021

Direktorica Škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot kazala je da se izložba otvora povodom Svjetskog dana u umjetnosti ili Dana promicanja svijesti o likovnoj umjetnosti i kreativnosti uopšte

Povodom Svjetskog dana umjetnosti, 15. aprila, u Galeriji Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, otvorena je izložba profesora ove škole.

Izložba objedinjuje 13 autora, profesora škole.

Riječ je o umjetnicima različitih generacija i različitih likovnih izričaja: grafike, crteža, skulpture i asamblaža.

Direktor Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić istakao je da je i ove godine kao i prošle Svjetski dan umjetnosti u kontekstu pandemije. Spahić je također istakao umjetnički kvalitet postavljene izložbe.

Direktorica Škole primjenjenih umjetnosti Elma Alić-Šobot kazala je da se izložba otvora povodom Svjetskog dana u umjetnosti ili Dana promicanja svijesti o likovnoj umjetnosti i kreativnosti uopšte.

– Nas 13 profesora ove škole smo predstavili svoje najsvježije radove. Radove koje smo radili u proteklom periodu, u nekom periodu izolacije – kazala je Alić-Šobot.

Ona je istaknula da se danas može ‘klikom’ doći do voljene osobe, muzeja, galerije ali da su odlučili napraviti izložbu u pravom formatu jer to zaslužuje i povod, 15. april ,rođendan umjetnika Leonarda da Vincija.

Također je istakla značaj toga što učenici ove škole imaju priliku pogledati radove svojih profesora

Na izložbi su radovi čiji su autori: Mensud Kečo, Lejla Ćehajić, Maja Matašin, Stijepo Gavrić, Milijana Lagumdžija, Nedim Đikić, Boris Čistopoljski, Mensur Porović, Danilo Kreso, Nermina Alić, Almedina Fehratović, Hamzalija Muhić i Elma Alić-Šobot.

Odlukom UNESCO-a, na inicijativu Međunarodnog udruženja umjetnika, 15. aprila obilježava se Svjetski dan umjetnosti. Taj datum odabran je u čast rođendana Leonarda da Vincija, jednog od najvećih umjetnika i znanstvenika u povijesti.

Svjetski dan umjetnosti se slavi kako bi se promicala svijest o važnosti likovnih umjetnosti i svih oblika kreativnog stvaralaštva. Izložba će biti otvorena do 29. aprila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.